Pinnalla | Yrityskummi on yrittäjän mentori. Ammattikorkeakoulun lehtorille kummitoiminta on tapa verkostoitua ja pitää yllä tuntumaa kenttään.

Yrityskummit Ilkka Lehtola ja Lari-Pekka Ruotsi. Kuva: Juha Jormakka
Yrityskummi on rehellinen ja hyvämaineinen henkilö, jonka neuvot ja suositukset noudattavat Suomen lakeja ja hyvää liiketapaa. Yrityskummia ohjaa vain kummiyrityksen etu, eikä hän voi samanaikaisesti toimia yrityksen työntekijänä, omistajana, konsulttina eikä sen alihankkijan tai liikekumppanin palveluksessa.
Saimaan ammattikorkeakoulun lehtorit ovat arvostettuja ja suosittuja yrityskummeja, Etelä-Karjalan yrityskummien aluekummi Leena Hinkkanen kertoo.
Hinkkasen mukaan ammattikorkeakoulun lehtorien vahvuuksia ovat kokemuksen ja asiantuntemuksen lisäksi kyky kuunnella ja keskustella asiakkaiden kanssa, mikä onkin kummin keskeisiä tehtäviä.
Tällä hetkellä Saimaan ammattikorkeakoulussa työskentelevät yrityskummit ovat liiketalouden sekä hotelli- ja ravintola-alan koulutusaloilta. Hinkkanen tuo esiin lisätarpeen, joka kohdistuu niin digiosaamiseen ja -markkinointiin kuin myös sosiaali- ja terveysalan yrityskummeihin. Hän nostaa esiin myös ammattikorkeakoulun lehtorikummien monipuolisuuden.
”Ammattikorkeakoulun lehtorit eivät ole opettajia, jotka ovat valmistuneet suoraan opettajavalmistuslaitoksista opettajiksi, vaan heillä on kaikilla erittäin monipuolinen kokemustausta. He pystyvät tarjoamaan kummeina laajan ja moni-ilmeisen elämänkokemuksen mukanaan tuomia käytänteitä kummiyrityksiinsä, ja tämä on juuri sitä arvokasta, kokemuksellista elämän oppia, jota kummiyrityksemme tarvitsevat”, Hinkkanen jatkaa.
Yrityskummi kuuntelee
Lehtori ja yrityskummi Mika Tonder tiivistää yrityskummin roolin toteamalla, että yrityskummin tehtävänä on toimia mentorina: kuunnella ja opastaa yrittäjää eri tilanteissa oman kokemuksensa ja osaamisensa pohjalta.
Usein yrittäjille tarjottavat palvelut liittyvät yrityksen operatiiviseen toimintaan ja byrokraattisiin asioihin. Itse yrittäjyys ja yrittäjän henkisen potentiaalin kehittäminen on jäänyt vähemmälle. Tähän puutteeseen yrityskummin toiminta mentorina, kuuntelijana ja yrittäjän ”valmentajana” tuo merkittävän avun. Yrityskummi ja lehtori Ilkka Lehtola toteaakin, että kummius ja mentorointi loppuu silloin, kun kädet otetaan pois taskusta, ja siitä alkaa konsultointi – joka ei enää kuulu yrityskummitoimintaan.
Yrityskummien ja lehtoreiden Timo Saaraisen ja Samuli Nikkasen mielestä yrityskummitoiminta sopii hyvin ammattikorkeakoulun lehtoreille, sillä yrityskummitoiminta tukee heidän mielestään suoraan oppilaitoksen verkostoitumistavoitteita. Samalla, kun verkostoituu itse kummina, oppilaitos saa hyödyn yhteistyökumppaniverkoston laajenemisesta, jopa vierailijoina.
”Kummin asiakasyritykset voivat parhaimmillaan tarjota monia erilaisia pätevöitymistilaisuuksia opiskelijoillemme”, Timo Saarainen toteaa.
Samuli Nikkanen täydentää: ”Edelliseen viitaten uskon meillä olevan nimenomaan yritysmaailman kokemusta ja lisäksi ymmärrystä liiketalouden lainalaisuuksista. AMK:n lehtoreilla on yleensä laajempi kokemus käytännön liiketoiminnasta kuin tiedeyliopiston tohtoreilla.”
Tiedusteltaessa yrityskummeilta yrityskummin ominaisuuksista saatiin seuraavia kommentteja: Hyvällä yrityskummilla on kokemusta, empatiaa, analyyttisyyttä, verkostoja joskus myös suoria sanoja jaettavaksi. Yrityskummi on myös välitön välittäjä, luotettava kuuntelija, hyvä kysyjä, nöyrä oppija.
Kummitapaamisia kummeilla on vaihtelevasti, keskimäärin yhdestä viiteen kuukaudessa. Näitä ei koeta rasituksena – päin vastoin.
Itse olen sitä mieltä, että kummiyritykseen osittain kietoutuneena säilytän tuntuman kenttään ja pääsen havainnoimaan sitä myös koulumaailman ulkopuolisesta perspektiivistä.
Lari-Pekka Ruotsi
Lehtori, palveluliiketoiminta
Saimaan ammattikorkeakoulu