Verkkotradenomit aloittivat opintonsa

Pinnalla | Kokonaan verkossa suoritettava tradenomin tutkinto mahdollistaa entistä paremmin elinikäistä oppimista.

valokuvassa puhelin kädessä, kuvan päällä teksti "liiketalous verkkotutkinto"

Kuva: Markkinointiosuuskunta Sirius

Saimaan ammattikorkeakoulussa alkoi tänä syksynä ensimmäinen täysin verkossa suoritettava tutkinto. Kaikkiaan 42 uutta verkkotradenomiopiskelijaa aloitti opintonsa jo heinäkuun lopulla ennen varsinaisen lukuvuoden alkua.

Koska fyysiselle läsnäololle ei ole tarvetta, pystyttiin myös kesä- ja kesäloma-aika hyödyntämään vapaaehtoisten kurssien suorittamiseen. Useat opiskelijat tarttuivatkin tähän mahdollisuuteen ja näin opinnot saatiin käyntiin ennätysnopeasti.

Verkossa suoritettaville korkeakoulututkinnoille on ollut viime aikoina kysyntää, sillä moni työssäkäyvä haluaa päivittää osaamistaan tai jopa vaihtaa alaa, mutta työn ja perinteisen lähiopiskelun yhdistäminen voi olla haastavaa.

Myös juuri alkaneen koulutuksemme hakijatilastot puhuvat samaa kieltä: kaikkiaan 504 hakijaa, joista 138 oli ensisijaisia hakijoita. Ainakin näin koulutuksen alkumetreillä on varsin perusteltua todeta, että tarjontamme vastaa varsin mukavasti kysyntää ja sille koetaan aitoa tarvetta. Koulutukseen valituista opiskelijoista valtaosa on työssäkäyviä aikuisopiskelijoita.

Vaikka koulutus suoritetaan 100 % verkossa, järjestettiin lukuvuoden alkuun kaksipäiväiset orientaatiopäivät Saimaan ammattikorkeakoulun kampuksella. Sen lisäksi, että orientaatiopäivillä varmistettiin opiskelijoiden henkilöllisyydet sekä aiemmat todistukset, käytiin myös opiskelun perusasiat sekä tulevat kurssit läpi. Samalla myös kurssien opettajat esittäytyivät ja opiskelijat pääsivät tutustumaan ja verkostoitumaan toisiinsa rantasaunalla järjestetyssä illanvietossa. Vaikka opiskelu itsessään tapahtuukin verkon välityksellä, on aito vuorovaikutus monesti helpompaa, kun tietää ja tuntee vastapuolen ihan reaalimaailmastakin.

Näin koko ammattikorkeakoulun ensimmäiseksi tutkintoon johtavaksi verkkokoulutukseksi voinemme jo tässä vaiheessa sanoa koulutusta varsin onnistuneeksi, vaikkakin on totta, että monia asioita olisi voinut tehdä eri tavalla ja paremminkin. Ohjelman opiskelijat ovat onneksemme erittäin aktiivisia ja heiltä on saatu tärkeää palautetta ja hyviä kehitysehdotuksia, joita jalkautetaan viimeistään seuraavan vuosikurssin kohdalla.

Henkilökohtaisesti näkisin, että vastaavan kaltaisten koulutuskokonaisuuksien kysyntä ei ole laskemassa, sillä alati muuttuva työelämä vaatii jatkuvaa osaamisen päivittämistä. Nykyään verkossa opiskeluun ei myöskään ole enää juurikaan teknisiä esteitä, joten verkko-opetuksen toteuttaminen on pitkälti vain tahdon asia. En kuitenkaan usko, että verkko-opiskelu korvaa ”normaalia” lähiopiskelua, mutta osaltaan se pystyy täydentämään nykyistä pyrkimystä elinikäiseen oppimiseen.

Sampo Kokkonen
Lehtori, tiimivalmentaja
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.