Uusia polkuja Saimaan ammattikorkeaan

kuva: Perttu Laivamaa

Saimaan ammattiopisto Sampon ja Saimaan ammattikorkeakoulun välille on syntynyt tänä syksynä uusi reitti, jota kutsutaan Polku-opinnoiksi. Polku-opinnoissa opiskellaan ammattikorkeakouluopintoja osana Sampon perustutkintoa. Saimaan ammattikorkeakouluun voi hakea suoraan, kun on suorittanut vähintään 30 opintopistettä amk-opintoja ja saanut valmiiksi toisen asteen tutkinnon. Suoritetut amk-opinnot huomioidaan ammattikorkeakoulututkinnossa.

Konetekniikan ja rakennus- ja yhdyskuntatekniikan polkuopintoina on tänä syksynä käynnistynyt matematiikan kurssi, jota pidetään ammattiopisto Sampon tiloissa. Saimaan ammattikorkeakoulun polku-opintojen Johdatus matematiikkaan on matematiikan johdantokurssi, jonka tavoitteena on antaa riittävät matemaattiset tiedot ja taidot insinööriopintoja varten. Kurssilla kerrataan mm. matematiikan laskujärjestyksiä ja yhtälönratkaisua.

  • Tästä kurssista on ollut hyötyä omaan opiskeluuni, kun tässä kerrataan matematiikan perustaitoja, kertoo kurssin opiskelija Saku Kari.
  • En ole opiskellut matematiikkaa 20 vuoteen, joten oman alan matematiikka tuntuu vaikealta. Jokaisen kannattaisi käydä ensin nämä matematiikan perusteet. Tämä on vähän sama juttu, kun antaisi kokkiopiskelijalle uunin ja ainekset, ja pyytäisi tekemään piirakan, mutta ei kertoisi ainesten määriä ja suhteita sekä teko-ohjeita, kuvailee Saku Kari. Kari on ammatiltaan kokki ja hän on aloittanut tänä syksynä Sähkö- ja automaatioalan opinnot Sampossa jatkuvan haun puolella kahdenkymmenen työssäolovuoden jälkeen.
  • Olen ollut kokin ja tarjoilupuolen töissä pitkään. Työ oli ilta- ja viikonloppupainotteista, eikä se oikein sovi perheelliselle. Lisäksi osa-aikaisuus näkyi kukkarossa. Siksi hain uuteen koulutukseen. Polku-opinnoilla on tarkoitus jatkaa myöhemmin sitten ammattikorkeakouluun, kertoo Saku Kari.

Teemu Huotari on myös aloittanut polku-opintojen matematiikan kurssin.

– Kyllä tästä on hyötyä omiin sähköpuolen opintoihin ihan selkeästi. Matematiikan perusteet kertautuvat, sanoo Huotari, joka on käynyt aikaisemmin nuoriso- ja vapaa-ajan tutkinnon.

– Alalla ei ollut töitä. Kun sitten velipoika kävi LVI-alan koulutuksen, ajattelin lähteä myös ammattiin, jossa saa tehdä käsillä, kertoo Huotari. Huotari opiskelee Sähkö- ja automaatioalan opintoja jatkuvan haun puolella, ja käy iltaisin vielä töissä.

– Kiirettä pitää, että ehtii kaikki tekemään ja vielä nukkumaankin, Huotari miettii.

Karilla ja Huotarilla on menossa tänä syksynä myös muita polku-opintoja:

– Meillä on englannin kurssit kesken matematiikan lisäksi. Keväällä on tarkoitus opiskella mm. ruotsin ja fysiikan opintoja polku-opintojen kautta.

– Polkuopinnot eivät lopu siihen, kun koulun oven laittaa kiinni. Niistä on kotitehtäviä, joita pitää tehdä iltaisin. Toisaalta ne myös motivoivat, sillä niillä voi osoittaa esimerkiksi työnantajalle, että on innostunut alasta, pohtivat Kari ja Huotari.

 

Perttu Laivamaa
Lehtori, kone- ja tuotantotekniikka
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.