PINNALLA | Eksotessa on otettu käyttöön sähköinen OmaOlo-palvelu. Se antaa asiakkaalle tietoa esimerkiksi hoidon tai palvelun tarpeesta ajasta ja paikasta riippumatta, kirjoittavat Eksoten Katja Rääpysjärvi, Katja Heiskanen ja Mira Vidén.

Kuva: Keksi – Katri Lehtola – Miltton Creative
Alaselkä vaivaa, mutta en oikein tiedä, mitä tehdä asian suhteen. Ja mikä tämä yskä nyt on? Onkohan ukilla taas virtsatietulehdus? Olenko oikeutettu omaishoidon tukeen? Kunpa olisi joku helppo tapa saada arvio tilanteesta ja ohjausta eteenpäin…
OmaOlo on uusi, ODA-kärkihankkeessa kehitetty sähköinen sote-palvelu, joka tarjoaa vastauksia muun muassa edellä mainittuihin kysymyksiin.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on ollut mukana hankekonsortiossa kehittämässä kokonaisuutta, ja palvelu on otettu käyttöön Eksotessa keväällä 2019. Tässä jutussa kerromme palvelusta Eksoten näkökulmasta.
Verkkopalvelu puhelimessa ja toimipisteissä tarjottavan arvioinnin rinnalle
Hoidontarpeen arvio on perinteisesti tehty joko puhelimessa tai Eksoten toimipisteissä ammattilaisen haastattelun avulla. Tämän jälkeen on tarvittaessa varattu aika esimerkiksi hoitajalle, lääkärille tai palveluohjaajalle. Varatulla ajalla asiakas on kertonut vastaanottavalle ammattilaiselle osittain samat asiat.
OmaOlo-palvelun myötä asiakas voi halutessaan täyttää oire- tai palveluarvion verkossa. Kun asiakas täyttää OmaOlossa oire- tai palveluarvion, hän saa luotettavaa tietoa esimerkiksi hoidon tai palvelun tarpeesta ja sen kiireellisyydestä. Lisäksi hänet ohjataan tarvittaessa eteenpäin tarkoituksenmukaisen avun piiriin.
Arviot pohjautuvat lainsäädäntöön ja yhteisesti sovittuihin kriteereihin. Hoitosuosituksena voi olla kiireellinen ohjaus päivystykseen tai suora sähköinen yhteydenotto ja ajanvaraus esimerkiksi hoitajalle, lääkärille tai fysioterapeutille. Hoitosuosituksena voidaan antaa myös kotona toteutettavia hoito-ohjeita riippuen käyttäjän yksilöllisistä vastauksista.
Jos näyttää siltä, että aika ammattilaiselle tarvitaan, tekniikka ohjaa varaamaan ajan saman tien sähköisestä ajanvarauksesta. Ammattilainen saa täytetyn oirearvion tai esitietolomakkeen käyttöönsä ennen asiakkaan saapumista.
OmaOlo-palvelulla ei ole tarkoitus korvata jo olemassa olevia palvelukanavia vaan tuoda niiden rinnalle uusi, ajasta ja paikasta riippumaton asiointitapa. Tämä edistää osaltaan hoidon- ja palveluntarpeen arvioinnin tasalaatuisuutta.
OmaOlon palvelutarjonta laajenee
Ensimmäisenä palvelussa on avattu terveydenhuollon oirearviot alaselkäkipuun tai -vammaan, virtsatietulehdukseen sekä hengitystietulehdukseen. Sosiaalihuollossa on avattu arviot henkilökohtaisesta avusta, liikkumisesta kodin ulkopuolella ja omaishoitotilanteesta.
OmaOlon palvelutarjonta laajenee Eksotessa vuoden 2019 aikana. Palveluun lisätään muun muassa 12 oirearviota, kokonaisvaltainen hyvinvointitarkastus, hyvinvointivalmennuksia sekä neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon esitietolomakkeita.
Hyötyjä asiakkaiden lisäksi ammattilaisille
Nykypäivänä olemme tottuneet etsimään tietoa verkosta ja haluamme helppokäyttöisiä palveluja. Itsepalvelu ja automaatio helpottavat sekä ammattilaisten työtä että asiakkaiden hoitoa.
Kun ammattilaisella on käytössään asiakkaan itse merkitsemät tiedot, hän voi vastaanotolla keskittyä asiakkaan kohtaamiseen, sillä kirjaamiseen kuluu vähemmän aikaa.
Katja Rääpysjärvi
Kehityspäällikkö, sähköinen asiointi
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote
Katja Heiskanen
Projektipäällikkö, projektit ja hankkeet
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote
Mira Vidén
Projektikoordinaattori
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote