Uusi luonto- ja ympäristöalan koulutus alkoi Sampossa – Lisäksi haetaan uusia koulutuksen järjestämislupia

PINNALLA | Saimaan ammattiopisto Sampossa tarkastellaan jatkuvasti sen koulutustarjontaa. Paraikaa haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä järjestämislupia kolmeen uuteen koulutukseen, ja maaliskuussa alkoi uusi luonto- ja ympäristöalan perustutkinto.

Kuva: Shutterstock

Sampoa ylläpitävä koulutuskuntayhtymä on hakenut opetus- ja kulttuuriministeriöltä järjestämislupia rakennustuotealan ammattitutkinnon, elintarvikealan erikoisammattitutkinnon sekä liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon järjestämistä varten. Mitään näistä koulutuksista ei tällä hetkellä tarjota maakunnassa.

Kuntayhtymän johtaja, rehtori Antti Lehmusvaaran mielestä järjestämislupahakemukset kertovat Sampon halusta vastata työelämän tarpeisiin.

– Asiakas- ja työelämälähtöisyys ovat meille tärkeitä ja haluamme uusiutua, joten haemme aktiivisesti myös tulevaisuudessa uusien koulutusten järjestämislupia.

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto alkoi maaliskuussa. Opiskelijat saavat vahvaa osaamista ympäristön ja luonnon monipuolisesta sekä kestävästä hyötykäytöstä, hoidosta ja kunnossapidosta. Ammattiin valmistuessaan he voivat sijoittua ympäristönhoitajaksi, luonto-ohjaajaksi tai -neuvojaksi tai vaikkapa luonnonvaratuottajaksi hyödyntäen luonnontuotteiden keruuta ja jatkojalostamista elintarvikkeiksi tai hoito- ja hyvinvointituotteiksi.

Rakennustuotealan ammattitutkintoa on maakunnan alan yrityksistä toivottu. Etelä-Karjalassa toimii kaksi betonielementtitehdasta: Lujabetoni Oy Taavetissa ja Joutsenon Elementti Oy Joutsenossa.

Jo entuudestaan Sampo kouluttaa rakennusalan ammattilaisia Lappeenrannassa ja Imatralla. Talonrakentajia valmistuu kummallakin paikkakunnalla ja Lappeenrannassa lisäksi maarakentajia.

Alueen yritysten työvoimatarpeeseen voidaan vastata valitsemalla jo perustutkintoon johtavassa koulutuksessa tutkinnon osia rakennustuotealan ammattitutkinnosta tai kouluttaa uutta työvoimaa rekrytointitilanteessa.

Elintarvikealan erikoisammattitutkinto olisi toivottu jatkotutkinto leipurin ja kondiittorikisällin ammattitutkinnolle. Etelä-Karjalassa on kaksi suurta teollisuusleipomoa sekä useita pieniä leipomo- ja konditoria-alan yrityksiä, joiden henkilöstöstä osa on suorittanut tai paraikaa suorittaa ammattitutkintoa Sampossa.

Leipomo- ja konditoria-alan pienyrittäjien ja Sampon yhteisenä tavoitteena on kehittää maakunnan konditoriakulttuurin tasoa. Oppilaitos on ollut aktiivisesti mukana alan kilpailutoiminnassa. Menestystä on tullut konditoria-alalla valtakunnallisissa Taitaja-kilpailuissa sekä kansainvälisissä WorldSkills-kilpailuissa, joissa imatralainen Emeliina Papinniemi voitti maailmanmestaruuden vuonna 2017.

Sampolla on laaja valtakunnallinen – osin myös kansainvälinen – yhteistyöverkosto alan huippuosaajiin, jotka ovat käyneet maakunnassa kouluttamassa useiden vuosien ajan. Lisäksi on toteutettu erilaisia tuotekehitysprojekteja.

Kuva: Shutterstock

Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto olisi Etelä-Karjalaan mieluisa ja virkistävä koulutusvaihtoehto. Maakunnan liikunta- ja urheilutarjonta sekä siihen tarvittavat puitteet on kehitetty monipuolisiksi, osin kansainvälisen tason suorituspaikoiksi.

Koulutushanke on saanut positiivisen vastaanoton Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotelta, kuntien koulu-, varhaiskasvatus- ja liikuntatoimilta sekä Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Eklulta. Ne kaikki olisivat halukkaita yhteistyöhön oppilaitoksen kanssa ja näkevät koulutuksen tarpeellisena.

Koulutuksesta valmistuvat liikuntaneuvojat voisivat antaa oman panoksensa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen tarvittavaan elintapaneuvontaan. Kouluissa ja päiväkodeissa heitä tarvittaisiin lasten liikunnan kehittämisessä sekä liikunnan ja opetuksen toisiinsa yhdistämisessä.

Uusien koulutusten on suunniteltu alkavan syksyllä.

Ulla Lieri
Viestintäkoordinaattori
Saimaan ammattiopisto Sampo

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.