Tunne Työ -hanke hyödyttää sekä AMK-opiskelijoita että lukiolaisia

Tutkimus & kehitys | Tunne Työ -hanke tutustuttaa lukiolaiset fysioterapeutin ammattiin ja antaa fysioterapiaopiskelijoille mahdollisuuden harjoitella, syventää ja soveltaa omaa ammatillista osaamistaan käytännössä.

Fysioterapiaopiskelija Hannes Salmi mielenterveysviikolla stressin hallinta -standilla. Kuva: Henni Vuohtoniemi

Tunne Työ – suunnittele ura -hankkeessa kehitetään lukiokoulutukseen erilaisia työelämäyhteistyön malleja ja pedagogiikkaa. Hankkeen tavoitteena on tukea opiskelijoiden oppimista entistä työelämälähtöisemmin siten, että opiskelijoiden urasuunnitelmat vahvistuvat. Saimaan ammattikorkeakoulu kehittää hankkeessa omalta osaltaan yhteistyötä Lappeenrannan lukioiden kanssa ja tekee tätä kautta tunnetuksi eri ammattialojen työn sisältöjä.

Fysioterapiaopiskelijat ovat lähteneet mukaan hankkeeseen syksyn aikana ja ovat tuoneet omaa osaamistaan ja fysioterapiaa näkyville erilaisissa tilanteissa. Fysioterapiaopiskelijat ovat työstäneet lukioiden hyvinvointiviikolle hyvinvointipostereita sekä näitä syventävän infopaketin, joita lukioiden hyvinvointikoordinaattori voi hyödyntää työssään myös hyvinvointiviikon jälkeen.

Toiset opiskelijat ovat osallistuneet lukioiden mielenterveysviikolle ohjaamalla aamuliikuntaa, jossa on käyty kehollisia keinoja rentoutua ja laukaista stressiä. Lisäksi opiskelijat ovat pitäneet lukion käytävällä pistettä, jossa on jaettu lyhyttä opasta stressin lievittämiseen. Fysioterapiaopiskelijat osallistuvat vielä syksyn aikana terveystiedon tuntien opetukseen tuoden lukiolaisten käyttöön omaa osaamistaan liittyen ravintoon, liikuntaan, lepoon sekä ergonomiaan. Lukiolaiset pääsevät tuntien puitteissa myös mittamaan omaa terveyttään ammattikorkeakoulun liikkumisen biomekaniikan laboratorioon.

Kaikissa tapahtumissa fysioterapiaopiskelijat ovat tuoneet esille fysioterapeutin ammattia ja näyttäneet oman esimerkkinsä kautta millaista osaamista fysioterapeuteilla on. Fysioterapiaopiskelijat ovat myös vastailleet kysymyksiin liittyen ammattiin ja opintojen sisältöihin.

Yhteistyöstä ovat hyötyneet sekä ammattikorkeakouluopiskelijat että lukio-opiskelijat. Fysioterapiaopiskelijat ovat päässeet syventämään omaa osaamistaan projektiopintojen kautta ja ovat saaneet tästä myös opintopisteitä oman valmistumisensa jouduttamiseksi.

Lisäksi opiskelijat ovat päässeet toteuttamaan projektiointojaan osana valtakunnallista hanketta, mikä on antanut heille kuvaa hanketyöskentelystä ja siihen liittyvistä ohjeistuksista. Tulevaisuudessa on hyvin mahdollista, että opiskelijat tulevat työskentelemään hankkeissa, joten he ovat samalla päässeet opiskelemaan tulevaisuuden työelämätaitoja.

Toteutukseen osallistuneet fysioterapiaopiskelijat ovat kuvanneet projektejaan mielenkiintoisiksi ja onnistuneiksi. Opiskelijat toivovatkin tulevaisuudessa entistä enemmän hankeyhteistyötä projektiopintojen puitteissa.

Lisäksi lukiolaiset ikäryhmänä ovat toivottu lisä, sillä heidän kanssaan ei opintojen aikana juurikaan pääse työskentelemään. Tunne Työ -hankkeen syksyyn kuuluukin vielä tulevaisuuden yhteistyön suunnittelu siten, että fysioterapian koulutusohjelman opetussuunnitelmaan olisi jo kirjattu sisään jatkuva yhteistyö.

Milla Reponen
Fysioterapian lehtori, Tunne Työ -hanke
S
osiaali- ja terveysala
Saimaan ammattikorkeakoulu

Lue myös: Kuinka innostaa kielten opiskeluun? – Näin syntyi Tunne Työ -videoprojekti

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.