Tulevaisuuden tekijät Skinnarilan kampuksella

Huhtikuun 19. päivä Skinnarilan kampukselle kerääntyi innokkaita tulevaisuuden tekijöitä esittelemään omia projektejaan sekä ammentamaan ideoita tuleviin projekteihinsa. LUMA-keskus Saimaa järjesti valtakunnallisen StarT-projektin aluekilpailun samaan aikaan Innokas-verkoston robotiikkaturnauksen kanssa. Kaiken kaikkiaan paikalla oli yli 200 lasta ja nuorta päiväkoti-ikäisistä yläkoululaisiin kilpailemassa ja vähintään saman verran oli kouluvierailulla tutustumassa näihin projekteihin sekä vierailemassa erilaisilla toimintapisteillä.

Alakoululaisia toiminnallisen matematiikan pisteellä. Kuva: Leena Ikonen, LUT.

Valtakunnallisella StarT-toimintamallilla kannustetaan oppilaita osallistavaan, luovaan ja innostavaan yhteistoimintaan. StarTissa opitaan yhdessä toteuttamalla monitieteisiä projekteja sekä jakamalla oppimisen iloa sekä hyviä opetuskäytänteitä. Projektin voi toteuttaa varsin vapaasti, kunhan aihe liittyy luma-aineisiin tai teknologiaan ja projekti tehdään tiimissä. Projektin etenemisestä pidetään oppimispäiväkirjaa sekä tehdään projektia esittelevä video.

Tämän vuoden StarT-projektit olivat hyvin monenlaisia, vaikka projekteissa korostui luonto ja ihminen sopivasti tekniikalla höystettynä. Sosiaali- ja terveysalan projekteissa Rantakylän yläkoululaiset olivat tutkineet, miten seiskaluokkalaiset huolehtivat hygieniastaan, ja Kesämäen koulun yläkoululaiset olivat tutustuneet silmään sekä tehneet siitä kolmiulotteisen mallin led-valoineen. Joutsenon koulun oppilaat olivat projektissaan mahdollistaneet kännykän lataamisen kuntopyöräilemällä.

Rantakylän yhtenäiskoulun Lämpöoppia tutkien palkittiin Hyvä käytänne -sarjassa. Kuva: Leena Ikonen, LUT.

Skinnarilan alakoulun oppilaiden Avaruus-teema oli useamman pienen tiimin avulla projekteista muodostettu laajempi kokonaisuus. Jokaisella oppilaalla oli oma tärkeä osansa kokonaisuuden muodostumisessa, jolloin isokin projekti tuntui mielekkäältä kaikista. Näinhän sitä työelämässäkin projektit kasataan kokonaisuuksiksi. Luontoaihetta käsitteli myös päiväkotilasten Kala-tutkimus. Projektissa tutustuttiin kaloihin ja kalastukseen yhdessä ryhmänä mutta myös erikseen oman perheen kesken. Tutkimuskohteet perustuivat lasten omiin kysymyksiin ja kokemuksiin. Tässä on siis vain muutama hieno projekti mainittuna.

Arvovaltaisena tuomaristona toimi tällä kertaa LUMA-keskus Saimaan johtajan Virpi Junttilan (pj) ja varajohtajan Johanna Naukkarisen (siht.) lisäksi vuoden 2018 professoriksi valittu Karl-Erik Michelsen (LUT), toimialajohtaja Kati Tanninen (Saimaan amk), alueasiamies Saku Laapio (TEK) sekä opiskelija Annika Timperi (sosiaali- ja terveysala). Projektien tasoa kuvannee sivusta kuultu tuomarin lausahdus, että ”nämähän tekevät parempaa tutkimusta kuin osa meidän opiskelijoista”. Eräs vierailulla käynyt professori valitti, että ”olisi pitänyt varata koko päivän tähän. Nämähän ovat ihan huippuja!”

Yllätysvieraana paikalle saapui Tilastokeskukselta Jasmin Mäki. Päiväkoti Satulaivan Puuhiset-ryhmän Kala-tutkimus oli valittu valtakunnallisesti parhaaksi tilastolliseksi tutkimukseksi lasten sarjassa. Kuten kuvasta 4 näkee, niin pienet tutkijat olivat aivan täpinöissään tästä palkinnosta. Jokainen ryhmän jäsen sai oman kunniakirjan ja jotain pientä Tilastokeskukselta. Tämän lisäksi he saivat 200 euroa yhteiseen kivaan. Tämä toimitetaan myöhemmin ryhmän opettajalle Kirsi Rehuselle.

Päiväkoti Satulaivan iloiset Kala-tutkimuksen tekijät. Kuva: Leena Ikonen, LUT.

LUMA-keskus Saimaa on Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhteinen organisaatio. Keskuksen tavoitteena on innostaa alueen lapsia ja nuoria luma-aineiden (luonnontieteet ja matematiikka) sekä teknologian pariin.

Yliopettaja Päivi Porras
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Taide ja teknologia Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.