Tonnigongi – ja miten se liittyy markkinoinnin opiskeluun?

Pinnalla | Tonnigongin kumahdus on juhlava hetki Saimaan ammattikorkeakoulun markkinoinnin osuuskunnissa.

Opiskelijat hankkivat tiimiyrittäjien toimistolle tonnikongin. Kuva: Sampo Kokkonen

Taitoluistelupiireissä – etenkin Pohjois-Amerikassa – on tapana, että kun joku saa harjoituksissa suoritettua vapaaohjelmansa puhtaasti, pääsee lyömään halliin asennettua gongia. Näin kaikki hallissa olijat kuulevat, että joku on onnistunut harjoituksissaan loistavasti. Mutta miten tämä liittyy liiketalouteen ja markkinoinnin opiskeluun?

Saimaan ammattikorkeakoulussa markkinoinnin opiskelu pohjautuu tiimiyrittäjyyteen, jossa opiskelijat perustavat vuosittain oman osuuskunnan ja tekevät sen puitteissa erilaisia itsenäisiä projekteja (lue projektioppimisesta lisää tästä Suunta-artikkelista). Projekteissa opiskelijat oppivat työelämässä tarvittavia taitoja erittäin tehokkaasti – tulevathan projektien toimeksiannot hyvin pitkälti alueemme yrityksiltä ja aidoista tarpeista. Siis työssäoppimista parhaimmillaan.

Projektien yhtenä arviointikriteerinä on niistä saatu korvaus. Ei toki missään nimessä tärkeimpänä kriteerinä, mutta yrityksen maksama korvaus korreloi melko voimakkaasti projektin onnistumiseen ja siitä saatuun hyötyyn sekä asiakastyytyväisyyteen.

Koska meillä ei ole yhtä selkeää onnistumisen mittaria kuin taitoluistelijalla vapaaohjelmassaan, opiskelijat halusivat valita saadun korvauksen onnistumisen mittariksi. Se on sinänsä erittäin perusteltua. Korvaustahan ei voi saada, mikäli projektia ei ole saatettu loppuun onnistuneesti.

Opiskelijat hankkivat tiimiyrittäjien toimistolle oman gongin ja kuten tämän artikkelin nimestäkin voi päätellä, niin tuhannen euron korvaus oikeuttaa yhteen gongin paukautukseen.

Tonnigongista ja sen lyömisestä on muodostunut jo pienimuotoinen traditio. Aina kun joku on saanut laskutettua vähintään tuhannella eurolla, hän pääsee lyömään gongia muiden osuuskuntalaisten kannustaessa.

Tapa on osin jokseenkin juhlallinen ja osin myös hieman tunteellinen. Parhaimmillaan iso projekti on juuri saatu onnistuneesti maaliin ja tätä pääsee juhlistamaan muiden edessä – gongin esille nosto nimittäin kerää koko toimiston väen mukaan riemuitsemaan onnistumisesta. Yhdessä.

Sampo Kokkonen
Lehtori, tiimivalmentaja
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.