Tarvetreffeiltä boostia yhteistyöhön

Näkökulma | Tammikuussa järjestetty Tarvetreffit-tapahtuma kokosi yhteen Parikkalan ja Rautjärven alueen yrittäjiä sekä LABin ja LUTin asiantuntijoita. Mukana tapahtumassa olivat MINT-hanke, Business Mill, Firmatiimi sekä Digiriihi -hanke.

Tarvetreffit tapahtumassa tuotiin Skinnarilan kampuksen tarjonta lähelle maakunnan yrittäjiä. Kyseessä ei ollut mikään perinteinen hanke-esittely, vaan ideana oli kuunnella yrittäjien tarpeita ja tarjota heille sopiva apu tarpeeseen. Tapahtuma oli ajoitettu ilta-aikaan, jotta mahdollisimman moni yrittäjä pääsi mukaan. Tarvetreffien ideana oli keskittyä asiantuntijoiden monologin sijaan yrittäjien kuuntelemiseen ja mahdollisuuteen tutustua kampuksen tarjontaan matalalla kynnyksellä.

Idea Tarvetreffeistä syntyi MINT -hankkeessa, jonka tarkoitus on edistää Etelä-Karjalan pienten kuntien innovaatio- ja kokeiluekosysteemin kehittymistä. Hankkeen osatoteuttajakunnissa Parikkalassa ja Rautjärvellä koettiin, että olisi kaikille osapuolille tehokkaampaa, jos useampi kampuksen toimija olisi paikalla samanaikaisesti sen sijaan, että jokainen hanke tai kampuksen toimija järjestää erikseen oman tilaisuutensa. Myös yrittäjillä on paljon erilaisia tarpeita, jotka pystyttäisiin näin tehokkaammin jakamaan oikeille toimijoille.

Tarvetreffit järjestettiin Koitsan Pito- ja Palvelun tiloissa ja pienen esittelykierroksen jälkeen seurasi erittäin aktiivinen ja mielenkiintoinen keskustelu yrittäjien tarpeista, huolista sekä haasteista. Keskusteluiden teemoja olivat mm. pienten kuntien rekrytointihaasteet sekä houkuttelevuus ja vetovoimatekijät, korkeakouluopiskelijoiden työllistäminen sekä huoli nuorten kiinnostuksesta yrittäjyyteen.

Tarvetreffien tuloksia

Digiriihi – Vauhtia digitalisaatioon 

Digiriihi-hankkeessa tutkitaan miten verkkopalveluita ja alustataloutta voisi hyödyntää maaseudun yritysten liiketoiminnan edistämiseen. TKI-asiantuntija Minna Tynkkysen kommentit Digiriihen näkökulmasta: ”saimme yhteyden maaseudun yrityksiin monilta eri aloilta. Näiden kohtaamisten perusteella sovittiin digiagentin yrityskäyntejä, joissa pureuduttiin tarkemmin yritysten digihaasteisiin ja niiden ratkaisuihin. ”

Business Mill ja Firmatiimi

Treffeillä ei välttämättä aina käy ”flaksi”, mutta nämä Tarvetreffit onnistuivat erinomaisesti! Yleisesti ottaen järjestämme paljon tapahtumia, joihin tavoitellaan suuria määriä ihmisiä kuuntelemaan valtakunnan tason tunnettuja puhujia. Käytämme paljon rahaa puhujiin ja järjestelykustannuksiin, vaikka näissä isoissa tapahtumissa yritysten tarpeiden kuunteleminen saattaa jäädä vähemmälle ja ongelmien ratkaisu puolitiehen.

Business Millin näkökulmasta oli erittäin ilostuttavaa nähdä, että minuakin tultiin jututtamaan uusien liikeideoiden ja kasvun mahdollisuuksien tiimoilta. Lisäksi kerroin huolestuneille yrittäjille Skinnarilan kampuksen opiskelijoiden innostuksesta yrittäjyyttä kohtaan. Mutta miten asiaa voitaisiin tuoda pysyvämmin koko maakunnan alueella esille?

”Tapahtumassa huokui ystävällinen, lämmin ja tiivis tunnelma”

Treffeillä oli mukana myös LUT-yliopiston opiskelijoita Firmatiimistä.  Oli hienoa nähdä miten yrittäjien ja opiskelijoiden välille syntyi keskustelua mm. siitä miten opiskelijat saataisiin jäämään Etelä-Karjalaan valmistumisen jälkeen. Opiskelijoiden selkeä viesti oli, että he jäisivät mielellään alueelle, mutta haasteita tuovat mm. oman alan töiden puute tai autottomalle pitkät etäisyydet.

Tulevaisuus näyttää vahvasti siltä, että ihmiset siirtyvät entistä enemmän etätöihin. Uskon, että etätöiden yleistyminen tuo mahdollisuuksia myös opiskelijoiden osaamisen hyödyntämiseen paikkakuntariippumattomasti. Keskitytään siis entistä enemmän ihmisten tarpeisiin ja tehdään tuottavia täsmäiskuja yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Tarvetreffit toimii suunnan näyttäjänä!

 

Elsa Melkko
Projektipäällikkö
LAB-ammattikorkeakoulu

Kaisa Vainikka
Projektipäällikkö
LAB-ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.