Taidebunkkeri – taiteelta suojaan?

Pinnalla | Taidegallerian pyörittäminen kartuttaa taideopiskelijan osaamista monipuolisesti.

Kuva: Outi Peippo

Autotallista varasto, varastosta väestösuoja ja taidegalleria kuulostaa ehkä osittain oudolta tilan kehityskaarelta – paitsi taidemaailmassa, jossa mistä tahansa tilasta saadaan tarvittaessa näyttelytila.

Saimaan ammattikorkeakoulun Galleria Taidebunkkeri Imatralla, Siitolan kartanon kupeessa, on juuri alussa mainitun kehityskaaren tulos: väestösuojaksi rakennettu ja suojatarkoitukseen nopeasti saatettavissa oleva taidegalleria.

Taidebunkkerin on toiminut vuodesta 2015. Näyttelyitä on ollut alusta lähtien ympäri vuoden. Samoin näyttelyhaku on avoin ja käynnissä jatkuvasti. Taidebunkkerissa on ollut esillä sekä kuvataiteen ammattilaisten että taideopiskelijoiden näyttelyitä: yksityis- ja ryhmänäyttelyitä sekä isoja, sadan osallistujan yhteisnäyttelyitä.

Esillä on ollut laaja kirjo erilaisia teoskokonaisuuksia ainoana yhteisenä tekijänään se, että teokset kestävät tilan kosteuden vaihtelut ja ovat helposti ja nopeasti siirrettävissä ulos galleriasta. Toiminnan käytäntöjen pyörittämisestä ovat vastanneet kuvataiteen opiskelijat osana ammatillista harjoitteluaan.

Kuva: Outi Peippo

Kuvataiteen opiskelijoiden osaamisen kartuttamisen kannalta galleriatoiminta on tärkeää, sillä onhan näyttelytoiminta keskeistä kuvataiteilijan ammatissa. Lisäksi galleriat ja muut näyttelytilat ja -tapahtumat ovat mahdollisia työpaikkoja tuleville kuvataiteilijoille.

Galleriatoimintaa harjoittaessaan opiskelijat oppivat esimerkiksi erilaisten teosten esillepanoa valaistuksineen ja muine esillepanoon liittyvine asioineen.

Lisäksi osaamista karttuu yhteistyöstä ammattilaisten kanssa, yhteydenpidosta tiedotusvälineisiin ja viestinnästä yleensä. Siinä missä toiminnasta vastaavat oppivat paljon ammattimaisesta toiminnasta, niin kaikki muut ovat päässeet nauttimaan lukuisten, erilaisten näyttelyiden annista.

Taidebunkkerissa ei siis pääse taiteelta suojaan vaan päin vastoin. Toukokuun alussa avautuu Taidebunkkerin viimeinen näyttely, Loppu. Syksyllä 2019 kuvataiteen koulutus jatkuu uusissa tiloissa Skinnarilassa, josta löytynee myös näyttelytoimintaan sopivia tiloja.

Lisätietoja Taidebunkkerista: http://taidebunkkeri.fi/, https://www.facebook.com/taidebunkkeri/

Outi Peippo
Kuvataiteilija YAMK, lehtori
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Taide ja teknologia Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.