Pinnalla | Pasi Juvonen kertoo uudesta arjestaan Saimaan ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikkönä ja kannustaa ottamaan yhteyttä, jos jokin hanke- tai kehittämisidea kutkuttaa.

Kuva: Pasi Juvonen
Aloitin vuoden 2019 alussa Saimaan ammattikorkeakoulussa tutkimuspäällikkönä, fokuksena liiketoiminta ja innovaatiot. Tämä on minun 23. vuoteni Saimaan AMK:ssa ja sitä edeltäneissä organisaatioissa, ja monenlaisessa olen jo ehtinyt olla mukana.
Ensimmäinen noin kymmenen vuotta kului aluksi mikrotukihenkilönä, sitten tietotekniikan tuntiopettajana. Opetin pääasiassa tietoliikennettä ja tietoturvallisuutta. Viimeisimmät kymmenisen vuotta menivät tietotekniikan ja markkinoinnin tiimiyrittäjien oppimisympäristöjä ja pedagogiikkaa kehittäessä sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeita (TKI) valmistellessa, toteuttaessa ja johtaessa. Keskeisiä aihealueita olivat muun muassa organisaation oppiminen, oppiva organisaatio, ryhmädynamiikka, tiimioppiminen ja valmentava johtaminen. TKI-hankkeiden sisällöt liittyivät kokeilevaan kehittämiseen, innovaatioiden johtamiseen ja digitaaliseen liiketoimintaan.
Nykyisessä tehtävässäni tutkimuspäällikkönä kartoitan ja pyrin tunnistamaan yhteistyömahdollisuuksia talon sisällä ja ulkopuolella yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa. Mietimme sitten yhdessä, miten mahdollisuuksia voitaisiin pukea hankkeiksi, joilla edistetään painoaloihimme liittyvää kasvua ja kehittymistä. Näin tavoitellaan uusia innovaatioita ja liiketoimintaa alueellamme toimiville yrityksille ja siten osaltaan toteutetaan ammattikorkeakouluille kuuluvaa aluekehitystehtävää.
Olen aiemmin käynyt läpi työtehtäviäni ja tunnistanut sieltä arvoa tuottavaa työtä. Samalla olin vähentänyt tai poistanut arvoa tuottamatonta työtä. Näin sain aikaa ajatella ja samalla työni tuottavuus nousi ja fokus parani.
Näille ajattelun ja toteutuksen LEAN-työkaluille tuli taas käyttöä alkuvuodesta, kun uusia tehtäviä tulvi sisään ovista ja ikkunoista. Tammikuu 2019 oli kuin normaalia pidempi joulukalenteri, jossa jokaiselle päivälle riitti jotain uutta ja ihmeellistä. Samalla jo aiemmin sovitut tehtävät muistuttelivat vielä olemassaolostaan.
Aloitin tehtävään tutustumisen hahmottelemalla näkyville vuositason aikatauluja ja niihin liittyviä toistuvia tehtäviä. Ison kuvan rakentaminen vaati vuosikellon ja Kabanin hyödyntämistä. Projektikohtainen tarkastelu taas vaati vähän Excel-jumppaa ja oman verkoston kanssa keskustelua asioiden nykytilasta ja keskeisistä kehittämistarpeista.
Vuoden alun tilanne oli pienimuotoinen härdelli, mutta tätä kirjoitettaessa tilanne on jo rauhoittunut. Tästä kuuluu iso kiitos muun muassa SAIMIAn TKI-asiantuntija Sari Lyytikäiselle, joka on rakentanut kokonaiskuvaa TKI-hankkeissa toimivista ihmistä ja heidän resursseistaan. Kun tarpeet ovat tiedossa, on helppoa reagoida niihin palkkaamalla uusia tekijöitä TKI-hankkeisiin.
SAIMIAssa on meneillään lukuisia TKI-hankkeita, ja uusia valmistellaan rahoittajien päätöksentekoprosessiin koko ajan. Kun hankevalmisteluun lähtee mukaan ajoissa, tietää hankkeen alkaessa jo oikein hyvin, mitä hankkeessa on tarkoitus tehdä. Tällä tavoin viimeisimmät hankevalmisteluni menivät: olin mukana hankeideasta päättöarviointiin saakka.
Onko sinulla mielessäsi jokin hankeidea tai muu kehittämisidea, jota haluaisit väännellä ja käännellä kanssani? Tai haluaisitko kuulla, millaisia ideoita minulla on tällä hetkellä pohdittavana? Voisimme istua kahville tai lounaalle ja miettiä yhdessä, millä keinoin niitä saisi edistettyä. Luonnollisesti mukaan voidaan pyytää mukaan muitakin aiheesta kiinnostuneista.
Osa ideoista voi edetä hankevalmisteluun ja edelleen esimerkiksi Business Finlandin co-creation-hankehakemukseksi. tarjoaa resurssit Co-innovation-hankkeiden valmisteluun. Aiemmin hankevalmisteluun tarvittava aika piti irrottaa ammattikorkeakoulun omista resursseista, joten tässä rahoittaja on kehittänyt toimintaansa.
Pasi Juvonen
Tekniikan tohtori, tutkimuspäällikkö
Liiketoiminta ja innovaatiot
Saimaan ammattikorkeakoulu