SampoMobiili lähtee kiertämään maakuntaa

Pinnalla | Matkailuauto vie opiskelijatyön ja -palvelut alueille, joilla niille on kysyntää.

Matkailuauto SampoMobiilin ilme on raikas ja huomiota herättävä. Kuvaaja: Satu Tähkä

Saimaan ammattiopisto Sampo avaa uusia uria opiskelijoiden yrittäjyys- ja työelämälähtöisyyteen. Oppilaitos on hankkinut matkailuauton, joka kiertää maaseudulla ja tarjoaa eri alojen palveluja opiskelijatyönä. Vastaavanlaista toimintaa ei ole oppilaitoksissa aikaisemmin nähty.

”Yhtenä innoituksen lähteenä toimivat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin liikkuvat palvelut”, koulutuspäällikkö Helena Kiuru kertoo.

”Olemme kokeilleet erilaisia oppimisympäristöjä oppilaitoksen ulkopuolella, ja meitä kiehtoi ajatus laajentaa toimintaa matkailuautoon. Auton avulla opiskelijat pääsevät tarjoamaan palveluita alueille, joissa palveluille on myös tarvetta.”

Idea auton nimeen, SampoMobiiliin, tuli opiskelijoilta. Sampossa järjestettiin syksyllä rekrytointitilaisuus, jossa opiskelijat pääsivät esittämään ehdotuksia auton ilmeeseen ja nimeen. SampoMobiili nousi muutamassa ehdotuksessa esiin. Ilmettä suunnitellessa hyödynnettiin myös kilpailussa nousseita ideoita. SampoMobiilista tuli myös ilmeeltään värikäs ja näkyvä.

SampoMobiilin odotetaan tuovan uusia ideoita opiskelijoille ja opettajille. Toiminta tukee myös Sampon visiota, jossa oppilaitoksen kuvataan olevan ”Rajattoman oppimisen Sampo – ammatillisen osaamisen edelläkävijä”. SampoMobiili todellakin mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumatonta osaamisen hankkimista.

SampoMobiili on osa YritysSampo-toimintamallia, jossa opiskelijat lähtevät oppilaitosympäristöstä ja oppivat tekemällä projekteja työelämän kanssa. Opiskelijat tekevät monipuolisesti erilaisia asiakastöitä lähellä asiakkaita ja yrityksiä ja oppivat sen avulla työelämästä ja yrittäjyydestä. Opettaja ohjaa toimintaa, mutta toiminta on opiskelijavetoista.

”SampoMobiili lähtee liikkeelle kevään aikana. Nyt toiminnan alkutaipaleella palveluita tarjoavat sosiaali- ja terveysalan ja tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat eli voimme tarjota esimerkiksi verenpaine- ja verensokerimittausta, ravintoneuvontaa ja it-tukea. Palvelutarjonta tulee laajentumaan toiminnan käynnistyessä”, kertoo Pauliina Papunen, SampoMobiilista vastaava projektipäällikkö.

”Teemme erilaisia kokeiluita yhdistysten, yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa, hahmottelemme omaa palvelutarjontaa sekä selvitämme samalla palvelun tarpeita ja sopivimmat reitit. Syksyksi tulemme suunnittelemaan jonkin muotoista säännöllistä kiertoreittiä.”

SampoMobiilin sisätilaa on muokattu monipuoliseen käyttöön soveltuvaksi. Esimerkiksi takatilan sänky on poistettu. Kuvaaja: Satu Tähkä

SampoMobiilin lisäksi YritysSampo-toimintamalliin kuuluvat tärkeinä oppimisympäristöinä työpaikat sekä esimerkiksi Pop Up Factory. PopUp Factory -toimintaa oli aiemmin Imatralla Koskenpartaan kauppakeskuksessa ja tällä hetkellä Lappeenrannassa kauppakeskus IsoKristiinassa.

Pop Up Factory IsoKristiinassa opiskelijat tekevät erilaisia kehittämisprojekteja yhteistyössä kauppakeskuksen yritysten kanssa sekä järjestävät erilaisia tapahtumia ja palveluja kauppakeskuksen asiakkaille. Lisäksi viime kesänä opiskelijat pitivät leipomokioskia Pop Up Factory Kanavansuulla.

”SampoMobiilin hankkimiseen on saatu rahaa Willian ja Ester Otsakorven säätiöltä, mutta autoon liittyvää toimintaa kehitetään Y3 Kampus -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on laajentaa YritysSampo-toimintamallia Sampon koulutusaloille sekä luoda uusia, työelämälähtöisiä oppimisympäristöjä”, Y3 Kampus -hankkeen projektipäällikkö Päivi Ovaska kertoo.

SampoMobiilin kotisivut: www.sampomobiili.fi

Pauliina Papunen
Projektipäällikkö, SampoMobiili-vastaava
Saimaan ammattiopisto Sampo

Päivi Ovaska
Projektipäällikkö, Y3 Kampus- ja Sampo Pop Up Factory -hankkeet
Saimaan ammattiopisto Sampo

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.