
kuva: Mikko Ruotsalainen
Saksalainen insinöörityö on perinteisesti laadukasta ja tarkkaa. Tätä olemme päässeet seuraamaan lähietäisyydeltä yli kymmenen vuoden ajalta saksalaisten vaihto-opiskelijoiden konesuunnitteluun liittyvien projektitöiden yhteydessä.
Konetekniikan koulutusalalla on pitkä yhteistyöhistoria Augsburgin ammattikorkeakoulun kanssa. Meille Tekniikan laboratorioissa se on näkynyt kaksi kertaa vuodessa saapuvien opiskelijaryhmien kuukauden mittaisina vaihtoina jo vuodesta 2005 lähtien. Opiskelijoita on tullut kerralla 2-4, joten ryhmän ohjaaminen on ollut helppoa.
Opiskelijaryhmille annettavat tehtävät ovat olleet yleensä melko vaativia kokonaisuuksia, jotka sisältävät hyvin usein uuteen aihepiiriin tutustumista, ideoimista, suunnittelua ja ennen kaikkea säännöllisiä tapaamisia asiakkaan kanssa. Asiakkaana on ollut Saimaan ammattikorkeakoulun tai Lappeenrannan teknillisen yliopiston kehitysprojekti tai joku alueen yritys. Sopivia haasteita opiskelijoille on löytynyt mm. The Switchiltä, Visedolta, Astexilta ja viimeisimpänä Finn-Valvelta. Aikaa projektin toteutukseen on neljä viikkoa, joten tekemistä riittää jokaiselle ryhmän jäsenistä. Projektityö kuuluu myös heidän opintoihin ja se arvostellaan ohjaavan opettajan toimesta.
Ohjaavan opettajan tehtävänä on toimia eräänlaisena tiimivalmentajana, joka ohjaa opiskelijoita oikeaan suuntaan ja toimii linkkinä asiakkaan ja ryhmän välillä. Hän pystyy myös tuomaan oman näkemyksensä suunnitelmien edetessä esimerkiksi laitteen valmistettavuuteen ja toimivuuteen liittyvissä asioissa. Opiskelijaryhmä kuitenkin työskentelee pääasiassa itsenäisesti ja asiakkaan kanssa pidetään palaverit vähintään kerran viikossa tapauksesta riippuen. Tiimivalmentajan tehtävänä on innostaa opiskelijoita ja antaa palautetta mahdollisista muutoksista, jos havaitaan projektissa jotain ongelmia.
Asiakkailta saatu palaute opiskelijoiden projektitöistä on ollut aina positiivista. He ovat olleet tyytyväisiä selvitystöiden laatuun ja kattavuuteen, koska työ on tehty yleensä todella perusteellisesti. Tuloksista näkyy myös opiskelijoiden motivaation taso, heille on aina helpompaa tehdä projektia, jolla on oikea tarve. Kun esimerkiksi asiakasyritys kertoo selvitystyön liittyvän heidän tuotekehityksen ongelmakohtaan, jonka ratkaisu on vasta ideavaiheessa, opiskelijoiden motivaatio sen ratkaisemiseen kasvaa huomattavasti.
Opiskelijoiden neljän viikon projektityö on siis hyvin intensiivinen, mutta sekaan mahtuu myös tutustumista paikalliseen kulttuuriin ja lähialuematkustusta. Melko usein opiskelijat käyvät muutaman päivän matkalla joko Pietarissa tai Tukholmassa, onpa yksi ryhmä jopa lähtenyt vuokra-autolla kohti pohjoista Nordkappiin saakka. Perinteistä suomalaista rentoutumista on esitelty veneilyn, mökkisaunan ja hiihtämisen keinoin, avantouinti on vielä esittelemättä.
Mitä on siis vuosien saatossa saatu tuloksina? Monta selvitystyötä ja suunnitelmaa alueen yrityksille, kiinnostavia projekteja opiskelijoille. Tiivistä yhteistyötä Saimaan ammattikorkeakoulun ja yritysten välillä. Ja ennen kaikkea opiskelijoille neljän viikon tutustuminen suomalaiseen elämään.
Mikko Ruotsalainen
Laboratorioiden esimies
Saimaan ammattikorkeakoulu
Olli Orkamaa
Laboratorioinsinööri
Saimaan ammattikorkeakoulu