Rankat kokemukset vahvuutena ja opetuksen apuna

Pinnalla | Kokemusasiantuntijat tuovat osaamistaan myös esimerkiksi Sampoon ja SAIMIAan. Kokemusasiantuntija Kimmo Puhakainen haluaa hälventää tarinallaan päihdeongelmiin liittyviä tabuja.

Kuva: Reetta Tourunen

”Olen juonut avioliiton, perheen, omakotitalon ja kaiken, vaikka koetin pitkään pitää kulisseja yllä”, kertoo Kimmo Puhakainen. Hän valmistui vuosi sitten kokemusasiantuntijaksi Kouvolasta, kansalaisopiston ja Koulutetut kokemusasiantuntijat ry:n järjestämältä kurssilta.

Puhakainen oli kuullut kokemusasiantuntijatoiminnasta tavatessaan hoitajaansa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten päihdekuntoutuksessa ja osallistuessaan aiheeseen liittyvään seminaariin.  Oma kuntoutuminen oli hyvässä vauhdissa, ja hänellä oli herännyt halu auttaa toisia pääsemään päihteistä eroon.

Puhakaisen mukaan lähes sata tuntia kestäneellä kokemusasiantuntijakurssilla tuli käytyä oma elämä perusteellisesti läpi ja kuultua toisten rankkojakin tarinoita päihdekuntoutumisesta.

”Kotiin Lappeenrantaan ajellessa oli välillä aika hiljaista”, hän kuvaa kurssipäivien tunnelmiaan.

Kouluttajina oli toisia kokemusasiantuntijoita, lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä sekä muita päihdekuntoutuksen ammattilaisia.

Puhakainen aloitti alkoholin kokeilun kymmenvuotiaana. Parikymmentä vuotta erilaiset päihteet kulkivat mukana arjessa, kunnes kolme vuotta sitten hän sanoi niille lopullisesti hyvästit. Kokemusasiantuntijana Puhakainen haluaa auttaa toisia välttämään vastaavat vaikeudet.

”Haluan omaa tarinaani kertomalla hälventää päihdeongelmiin liittyviä tabuja. Olisi tärkeää ymmärtää, että päihderiippuvuus on sairaus”, Puhakainen pohtii.

Hänen mielestään päihderiippuvuutta, kuten muitakin sairauksia, pitäisi saada sairastaa avoimesti ja ilman turhaa häpeää. Silloin avun hakeminen olisi monille helpompaa.

Kokemusasiantuntijana Kimmo Puhakainen on ollut Eksoten ehkäisevän päihdetyön ohjaajien mukana nuorisotiloilla ja koulutuksissa kertomassa tarinaansa. Alkuvuodesta hän vieraili Saimaan ammattikorkeakoulussa (SAIMIA) ja toi sosionomiopiskelijoiden järjestämään tapahtumaan kokemusnäkökulmaa omalla puheenvuorollaan.

Osa kokemusasiantuntijan tehtävistä on ollut vapaaehtoistyötä, osasta on maksettu pieni palkkio. Puhakainen toivoo vielä joskus toimivansa palkkasuhteessa kokemusasiantuntijana, jotta voisi kokopäiväisesti auttaa toisia oman tarinansa kautta.

Eksotessa yhteistyötä kokemusasiantuntijoiden kanssa on ollut jo muutamia vuosia, mutta yhtenäinen rekisteri ja koordinointi aloitettiin keväällä 2018. Rekisterissä on tällä hetkellä mukana lähes 90 ihmistä, jotka ovat ilmoittaneet halukkuudestaan kertoa omaa tarinaansa.

Kokemustiedon aiheina heillä ovat päihdeasioiden lisäksi muun muassa erilaiset sairaudet, lastensuojelun asiakkuus, mielenterveys ja vammaisuus. Rekisteristä ei luovuteta suoraan kokemusasiantuntijoiden tietoja, mutta koordinaattori toimii linkkinä kokemusasiantuntijan ja hänen osaamistaan etsivän tahon välillä.

Eksote on linjannut, että oman talon keikoista maksetaan koulutuksen käyneille kokemusasiantuntijoille palkkio. Keväällä 2019 Eksotessa on meneillään 50 tunnin mittainen kokemusasiantuntijakoulutus Imatralla sekä maahanmuuttajille oma, lyhyempi kurssi Lappeenrannassa.

SAIMIA ja Saimaan ammattiopisto Sampo ovat hyödyntäneet kokemusosaamista jo pitkään koulujen yhteisen kokemustoimijaverkoston kautta. Verkostossa on edustettuna erilaiset sairauksiin ja vammoihin liittyvät järjestöt.

Lehtori Marja Turkki SAIMIAsta on hyödyntänyt kokemustoimijoita ensimmäistä lukukautta opiskelevien fysioterapiaopiskelijoiden Fysioterapia-ammatin perusteet -opintojaksolla.

”Vierailun tarkoituksena on ollut kokemus erilaisten asiakkaiden kohtaamisessa ja vuorovaikutuksen rakentumisessa”, Turkki kertoo.

Hänen mukaansa opiskelijoilta on tullut kokemustoimijoiden kanssa kohtaamisesta hyvää palautetta ja se on koettu mielekkääksi osaksi opintoja jo ihan alkuvaiheesta lähtien.

Kimmo Puhakainen
Kokemusasiantuntija

Reetta Tourunen
Kokemusasiantuntijakoordinaattori
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote

Marja Turkki
Lehtori, fysioterapia
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Terveys ja hyvinvointi Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.