PUF! – Sampo PopUp Factory -toimintaa ohjaajan silmin

Opiskelijoissa on valtava potentiaali, kuvassa Jenny Pykäläinen, Helena Maijanen, Pyry Juutilainen. Kuva: Toni Nikku

Saimaan ammattiopisto Sampon PopUp Factory -hankkeessa kehitetään oppilaitoksen ulkopuolelle uusi oppimisympäristö, jossa liike-elämä ja ammattiin opiskelevat nuoret kohtaavat yhteisen tekemisen ja kehittämisen kautta. PopUp Factory toimii Lappeenrannassa ja Imatralla. Hanketta rahoittaa Etelä-Karjalan liitto ja se päättyy helmikuussa 2019.

Mistä alkaisimme?

PopUp Factory -projektiohjaajana toimiminen oli minulle valaiseva ja upea kokemus. Aloittaessani vuoden 2018 maaliskuussa olin innostunut, koska pääsin rakentamaan sitä kuuluisaa pyörää alusta alkaen – mitään ei ollut valmiina. Määriteltiin tavoitteet ja ratkottiin kysymyksiä: mistä sopivat tilat, lähtevätkö koulutusalat mukaan, saanko rekrytoitua opiskelijoita ja mitä PopUp Factoryssa käydään konkreettisesti tekemään?

Kaikki järjestyi, ja useita aloja ja opiskelijoita lähti mukaan. Kauppakeskus IsoKristiinan kauppakeskuspäällikkö Jukka Niemisen kanssa ideoimme, kuinka voisimme hyödyttää toinen toisiamme. IsoKristiinan suhtautuminen nuoriin on ihailtavaa.

Opiskelijoille tämä oli uudenlainen tapa oppia, mutta homma lähti liikkeelle kuin itsekseen. Opiskelijat olivat motivoituneita ja tekivät innokkaalla luovuudella hommia. PopUp Factory IsoKristiinan avajaiset pidettiin toukokuussa, ja siihen mennessä opiskelijat olivat päässeet kokemaan jo paljon asioita, mihin ei välttämättä perinteisessä kouluopetuksessa päästä. Vaateompelijat pyörittivät kolmen hengen voimin korjausompelupalvelua, jota ei IsoKristiinassa muutoin ole tarjolla. Lisäksi autoimme liikkeitä erinäisissä tehtävissä ja valmistelimme tulevia tapahtumia.

Kauppakeskukseen iloa ja energiaa sekä kioskille elämää

Iloa ja Energiaa Kauppakeskuksessa -tapahtuma suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä IsoKristiinan kauppakeskuksen kanssa. Opiskelijoilla riitti tarmokkuutta ja innostusta, vaikka eteen tuli myös ongelmia, joita porukalla ratkaistiin. Muutama opiskelija halusi jatkaa projektin tekemistä myös kesäloman aikana PopUp Factoryn tiloissa, ennennäkemätöntä minulle!

Itse kolmipäiväinen tapahtuma järjestettiin elokuussa. Siinä opiskelijat muun muassa pyörittivät ideoimaansa pelihallia kauppakeskuksen asiakkaille. Liikuntaan ja kulttuuriin liittyviä näytteilleasettajia opiskelijat saivat hienosti mukaan. Hyvää meininkiä toi myös lähihoitajaopiskelijoiden liikuntapäivät ja -tuokiot kauppakeskuksen asiakkaille ja henkilökunnalle.

Kesäksi perustimme Lappeenrantaan PopUp Factory Kanavansuun. Kolme elintarvikealan opiskelijaa piti kioskilla kesäkahvilaa, jonne he paistoivat itse leivonnaisia. Lisäksi käsi- ja taideteollisuusopiskelijalla oli tavaroiden kierrätyspiste ja peli- ja leikkitoimintaa lapsille ja aikuisille.

Kanavansuun kioski avattiin kesäksi. Kuva: Toni Nikku

Opiskelijoissa on valtava potentiaali

Saimme PopUp Factory -toiminnalla paljon näkyvyyttä ja positiivista palautetta. Olimme radio- ja TV-uutisissa, lehdet kirjoittivat, ja sosiaalinen medianäkyvyys on ollut runsasta.

Itselleni tärkeimpiä havaintoja oli, että opiskelijoilla on valtavasti ajatuksia, voimaa ja kykyä tehdä asioita, jos heille antaa sen mahdollisuuden ja kannustaa heitä kokeilemaan jotain uutta. Minä opin heiltä varmasti yhtä paljon, kuin mitä yritin omalla panoksellani heille antaa. Olimme yksi iso tiimi, joka sai hienoja asioita ja tuloksia aikaiseksi. Uskon ja toivon, että näistä kokemuksista on hyötyä kaikille mukana oleville pitkälle tulevaisuuteen.

Jatkossa opettajan työssäni haluan antaa enemmän vastuuta ja vapautta opiskelijoille, minkä kautta heidän onnistumisen tunteensa ja itsevarmuus kasvavat. He voivat tehdä sen turvallisesti kouluympäristössä ohjaajien ja opettajien kanssa. Myös mokia ja virheitä tulee, mutta niin pitääkin, niistä oppii. Yksi motoistani onkin, ettei esteitä ole olemassa, on vain ratkaistavia ongelmia, joiden lopuksi kiitos seisoo.

Kehitetään yhdessä uutta

PopUp Factory -toiminta jatkuu alkuvuodelle 2019 IsoKristiinassa ja Imatralla Koskenpartaalla, missä opiskelijoita ohjaa Mikko Tolvanen.

Jos jollakulla heräsi mielenkiintoa PopUp Factory -toimintaa kohtaa ja haluaisi kehitellä opiskelijoiden kanssa projekteja, niin ota yhteys minuun tai Mikkoon. Saamme varmasti porukalla kehitettyä hyviä projekteja.

Opiskelijoiden kommentteja:

Aki: ”Oli mahtavaa olla mukana, mahtava porukka. Suunniteltiin ja tehtiin porukalla, ja olen oppinut tekemään enemmän yhteistyötä. Yksi parhaimmista kokemuksistani.”

Vilma: ”Aivan ihana kokemus, sain uusia ystäviä ja opin paljon uutta. PopUp Factoryn ansiosta minun sosiaaliset taidot kasvoivat. Porukka muodostui nopeasti tiimiksi, ja nykyään näen heitä viikoittain.”

Veeti: ”Saimme paljon kokemusta projektityöskentelystä ja verkostoinnista. Meno oli mukavan rentoa ja PopUp Factoryyn oli aina kiva mennä. Ohjaaja oli tosi rento eikä pakottanut ketään mihinkään.”

Niko: ”Pääsimme tekemään käytännössä samoja asioita, joita koulussa opiskeltaisiin opettajien kertomana. PopUp Factoryn ansiosta olen saanut töitä kauppakeskuksesta.”

 Instagram: #sampopopupfactory

 

Toni Nikku
Tuntiopettaja
Sampo PopUpFactory
Saimaan ammattiopisto Sampo

 

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.