Pakon vallitessa hyvääkin – sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaatio edistyy

Pinnalla | COVID19 -koronavirus yllätti maailman vuoden 2020 alkaessa. Suomessa sosiaali- ja terveysuudistuksella haetaan kustannustehokkuutta palveluihin, myös digitalisaatiota hyödyntämällä.

Covid19 -koronavirus tuntemattomanakin tulee johtamaan muutoksiin. Kuva: Pixabay

LAB ammattikorkeakoulu keskittyy koulutus- ja innovaatio tehtävään, jolla haetaan ratkaisuja yritysten ja organisaatioiden selviytymiseen erityisesti haastavana aikana.

 

LAB ammattikorkeakoulu kykenee nopeaan muutokseen

LAB ammattikorkeakoulu ennakoi tulevaisuuden työelämäosaamista. Ammattikorkeakoulu vaikuttaa AMK- ja ylempi AMK-koulutusten kautta alueellisesti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimintaan. COVID19 -koronaviruksen mukanaan tuoma sosiaalinen eristäminen ja liikkumisen rajoitukset muuttivat voimakkaasti sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristöä, myös alan ammattikorkeakoulutuksessa. LAB ammattikorkeakoulussa digitaliset oppimisympäristöt ja pedagogiset ratkaisut otettiin menestyksellisesti käyttöön ennätysajassa. Koska oli pakko.

 Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä hakee uusia ratkaisuja

Suomen viimeisimpien hallitusten sosiaali- ja terveysuudistuksen kärkiohjelmiin on kuulunut digitalisaatio ja sen hyödyntäminen. Sosiaali- ja terveysministeriön digistrategian keskiössä ovat sosiaali- ja terveyspalveluja käyttämään kykenevä asiakas, osaava ammattilainen ja muuttuva toimintaympäristö. Yksityiset terveysyhtiöt ovat kehittäneet digitaalisia terveyspalveluja huomattavasti julkisia organisaatioita enemmän. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä päätti vuoden 2020 alussa yksityistämisellä hakea kustannustehokuutta perus- ja erikoissairaanhoidossa. Nykyiseen tilaan haetaan muutosta muun muassa kehittämällä digitalisia sosiaali- ja terveyspalveluita alueen asukkaille. Digitalisaation hyödyntäminen palveluissa onkin tähän saakka edennyt verkkaisesti. Koska ei ole ollut pakkoa.

Sosiaali- ja terveysalan digiasiantuntija ratkaisee

Teknologian alati laajentuva läsnäolo muuttaa aloja ja on synnyttänyt uusia toimenkuvia ja osaamistarpeita työelämässä. Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK koulutus näyttää suuntaa tulevaisuuteen alan työelämätoimijoille ja organisaatioille, myös digitalisaatiosta. Vuodesta 2016 LAB ammattikorkeakoulussa, Lahden kampus, (entinen Lahden ammattikorkeakoulu) on toteutettu Sosiaali- ja terveysala, digitaaliset ratkaisut -ylempi AMK -koulutusta.

Digitaaliset ratkaisut- koulutuksen keskiössä ovat asiakas, osaava ammattilainen ja työn muuttuvat muodot digitalisoituvassa toimintaympäristössä. Koulutus antaa valmiuksia johtaa, kehittää, uudistaa sekä toimia asiantuntijana. Toteutus tapahtuu osin yhdessä liiketalouden, tekniikan alan ja kulttuurialan Digitaaliset ratkaisut -ylempi AMK-koulutusten kanssa. Monialainen lähestymistapa ratkaisujen hakemisessa on antanut valmiuksia laaja-alaiseen kehittämiseen ja digitalisaation hyödyntämiseen jo ennen pakkoa.

 

Taina Anttonen
Yliopettaja, Hyvinvointiyksikkö, Lahden kampus
LAB ammattikorkeakoulu

Lähteet
YLE. 2020. Analyysi: Päijät-Häme päätti maan suurimmasta sote-irtiotosta – raikas idea vai julkisten palvelujen loppu?

DIGIA. 2019. SOTE-palveluita asiakas keskiössä. Mitä prosesseilta ja tietojärjestelmiltä vaaditaan, jotta SOTE-uudistus voi toteutua asiakasnäkökulmasta?

Valtioneuvosto. 2013. Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palvelujen tukena. Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia.

Kategoria(t): Terveys ja hyvinvointi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.