Opiskelijat kohtaavat ikäihmisiä – livenä ja etänä

Pinnalla | Osana opintojaan AMK-opiskelijat kohtaavat ikäihmisiä ja toteuttavat moniammatillisesti etäohjausta koteihin. Toimintaa järjestetään yhteistyössä Eksoten kanssa ajanviete ja harraste Klubi -toimintana.

Kuvassa fysioterapeuttiopiskelija Ville sekä sosionomiopiskelijat Emma ja Anette ohjaavat etäteknologiaa hyödyntäen videoyhteydellä mielikuvamatkaa luonnonhelmaan Eksoten Penttiläntien palvelukodin asukkaille. Kuva: Ellinoora Villinger

Eksote ja LAB-ammattikorkeakoulu ovat järjestäneet kolmatta lukukautta yhteistyössä Klubi-toimintaa ikääntyneille asiakkaille. Klubi-toiminnan tavoitteena on tukea ikääntyneiden toimintakykyä huomioiden muistikuntoutus. Klubi-toimintaa on järjestetty kevätlukukauden aikana niin lähi- kuin etätoteutuksena Eksoten palveluasumisenyksikköjen asukkaille sekä Eksoten koti- ja omaishoidon asiakkaille. Tässä artikkelissa tuodaan esille sosionomi- ja fysioterapeuttiopiskelijoiden sekä toiminnassa mukana olleen yksikön kokemuksia.

Tärkeitä kohtaamisia palveluasumisenyksiköissä

Sosionomiopiskelijat kävivät pareittain viisi kertaa Tuomikodilla, Tietäjänkadulla ja Immalan Loisteessa kohtaamassa omaa ikäihmistään. Toiminta suunnitellaan aina ikäihmisen toiveet ja tarpeet huomioiden.

Meidän mummomme kiitteli kovasti ja oli tyytyväinen, kun pääsi pitkästä aikaa tanssimaan. Hän sanoi myös, että vaikka jalat eivät oikein toimineetkaan, hän pääsi silti hyvin mukaan tanssien tunnelmaan ja osallistumaan yhteiseen, mukavaan toimintaan.

Meillä oli käynnillämme mukana hyljerobotti Nestori. Se piristi ikäihmisemme päivää, sillä hänen jalkansa ei vielä ole kunnossa ja puheeksi tuli usein se. Hän toivoi kovasti, että Nestori olisi voinut jäädä hänen seuraksi. 

Ammattikorkeakoulun PARO-hyljerobotit ovat olleet ahkerasti mukana tapaamisissa tuomassa hyvinvointia ikäihmisille. Kuva: Emma Kaila

Monelle nuorelle sosionomiopiskelijalle ikäihmisen kohtaaminen voi olla uusi kokemus ja alkuun se voi jännittää. Kokemus asiakkaan kotiin menemisestä on myös ammatillisesti tärkeää. Opettajan tavoitteena on myös innostaa opiskelijoita harjoitteluun vanhuspalveluihin.

Meidän mielestämme vanhuskäynnit olivat antoisia ja saimme lisää hyödyllistä kokemusta tältä kentältä. Lisäksi saimme arvokasta kokemusta ikäihmisen kohtaamisesta hänen omassa kodissaan ja kuinka käyttäydytään, kun mennään asiakkaan omaan kotiin.

Etäohjauskokemus tätä päivää

Jokainen sosionomiopiskelijapari osallistui kertaalleen myös fysioterapeuttiopiskelijan kanssa etäohjaukseen. Mukana asumisenyksiköistä olivat tällä kertaa Immalan Loiste sekä Penttiläntien palvelukoti. VideoVisitillä ohjausta toteutettiin omais- ja kotihoitoon. Fysioterapeuttiopiskelijat toteuttivat toimintaa useamman viikon ajan joka torstai osana harjoitteluaan.

Jännitimme molemmat etäohjausta paljon. Se meni kuitenkin todella hyvin, ja oli todella hauska kokemus. Vanhukset olivat todella mukavia, ja osallistuivat todella innokkaasti toimintaan. Molemmille jäi oikein positiivinen kokemus etäohjauskesta. Opimme, että etäohjauksessa kärsivällisyys on tärkeää, koska laitteet eivät välttämättä aina heti toimi. Opimme myös lisää vanhusten kohtaamisesta.

Sosionomi- ja fysioterapeuttiopiskelijoiden yhteistyö Klubi-toiminnassa koettiin antoisaksi, sillä opiskelijat oppivat molemmin puolin toistensa toimintatavoista ja ammatillisesta osaamisestaan. Fysioterapeuttiopiskelijat saivat hyvää ja arvokasta kokemusta siitä, millaista toimiminen oman ammattiryhmän edustajana moniammatillisessa tiimissä on.

Asumisyksiköiden kokemuksia toiminnasta

Toimintayksikön esimies Jaana Ahl olisi toivonut enemmän etäyhteyslaitteilta. Nyt kuvan sekä äänen laatu tällaiseen ohjaukseen oli heikko. Mitä enemmän opiskelijat olivat panostaneet, sitä miellyttävämpi kokemus oli Ahlin mukaan ikäihmisille. Kun ohjaus oli hyvin suunniteltu ja toteutettu, siihen todella eläydyttiin. Ikäihmiset arvostivat opiskelijoiden panostusta. Musiikki sai ikäihmiset hyvin mukaansa – yhdessä innostuttiin laulamaan. Kommunikointi ja keskustelu koetaan vielä hiukan haastavaksi ja vieraaksi etäyhteyslaitteilla, Ahl summaa kokemusta.

Toimintaa on tarkoitus jatkaa etäohjauksenkin osalta syksynä. Tarkoituksena on selvittää, mistä ongelmat yhteyksissä ja äänen laadussa johtuvat. Tilanteen niin vaatiessa, myös ns. live-kohtaamiset voidaan toteuttaa etänä.

 

Sanna Leppänen
Lehtori, Sosionomikoulutus
LAB-ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan kampus

Kategoria(t): Taide ja teknologia, Terveys ja hyvinvointi Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.