Pinnalla | Innovoinnin toimeksiantajan mielestä työpaikkailmoitusten tekstit ovat olleen ”liian perinteikkäitä” puhutellakseen nuoria osaajia. Tähän LAB-ammattikorkeakoulun osuuskunnat vastasivat innovoimalla uudet tekstit.

Innovoinnin toimeksiannon hetkellä vallitsee hyvin keskittynyt ilmapiiri. Kuva: Sampo Kokkonen
”Opiskeletko esim, viestintää tai marketingia? Haluatko laajan kokemus merkinnän portfoliosi? Omistatko hyvän suomen kielentaidon? Mikäli jokin edellä kirjoitetussa häiritsi sinua, olet juuri se, jota etsimme.” Oheinen lainaus on ote autenttisesta Wiestintä-Welehoa etsivästä työpaikkailmoituksesta kuntarekry.fi -sivustolta. Mitä pidit?
Kirjoitin edellisessä Suunta-lehdessä (Suunta 2/19) artikkelin LAB-ammattikorkeakoulun markkinoinnin opiskelijoiden osuuskunnista. Osuuskuntien yhtenä palveluna on innovoinnit asiakkaan määrittämään ongelmaan, johon haetaan uusia ja raikkaita ”out of the box” -ajatuksia. Tällä kertaa innovoinnin kohteeksi saatiin työpaikkailmoitukset, jotka asiakkaan sanojen mukaan ovat olleet liian perinteikkäitä eivätkä puhuttele nuoria.
Toimeksianto liittyi Etelä-Karjalan kuntien kampanjaan, jolla pyritään parantamaan alueen korkeakouluopiskelijoiden niin kesätyömahdollisuuksia ja sitä kautta parantamaan myös asiantuntevan työvoiman jäämistä Etelä-Karjalaan. Kunnat itse näyttävät esimerkkiä palkkaamalla useita korkeakouluopiskelijoita kesätyöntekijöiksi useisiin erilaisiin tehtäviin.
Innovoinnissa osuuskuntien tehtäväksi (Kyllä, osuuskunnat ovat monikossa, sillä tähän innovointiin oli halukkaita peräti kolmesta osuuskunnasta) muodostui luoda nuorekkaat valtavirrasta poikkeavat tekstit Lappeenrannan kaupungin työpaikkailmoituksiin. Tekstien tuli puhutella nimenomaan alueemme opiskelijoita. On myönnettävä, että tämän tyyppinen sisällöntuotanto ei ole tyypillinen innovoinnin aihe, mutta asiakkaan kanssa yhdessä päätimme, että tiukan aikataulun ja tarpeen erityislaadun vuoksi innovointi on palveluna mitä mainioin. Innovoinnissa asiakas saa nimittäin lopullisia tuloksia heti 24 tuntia toimeksiannon käynnistymisestä.
Innovointi onnistui todella hyvin ja asiakas kertoi saaneensa ”wow -efektin” lopputuloksesta. Kaupunki sai jokaiseen 12 työpaikkaan kaksi kilpailevaa ehdotusta ja sai valita niistä mieleisensä tai muokata lopullisen ilmoituksen näiden pohjalta. Asiakkaan sanoin: ”Kampanja on käynnissä – ja kiitos osuuskuntien työn, toimenkuvien kuvaukset poikkeavat valtavirrasta! Jokaisesta ryhmästä on otettu ideoita ilmoituksiin!”
Toivotaan, että kampanja on toiminut ja alueemme elinvoimaisuutta turvataan uusien uusinajattelijoiden toimesta jatkossakin!
Sampo Kokkonen
Lehtori ja tiimivalmentaja
LAB-ammattikorkeakoulu