Opinto-ohjaaja Anssi Martikaiselle myönnettiin valtakunnallinen Elämäntyö-palkinto

Saimaan ammattiopisto Sampon opinto-ohjaaja Anssi Martikaiselle myönnettiin Elämäntyö-palkinto valtakunnallisilla opo-päivillä helmikuun alussa. Martikaisen ansioina mainittiin pitkäaikainen kokemus ja mittavat ansiot opinto-ohjauksen ja nuorten hyväksi.  

Palkinto jaettiin nyt toista kertaa, ja Suomen opinto-ohjaajat ry:n puheenjohtaja Jukka Vuorinen kehui vastaanottajaa vuolaasti:

− Anssi on opinto-ohjauksen elävä legenda!

Martikainen on tehnyt pitkän uran opinto-ohjaajana ja ammatillisena opettajana. Hän aloitti autoalan opettajana 1980-luvun puolivälissä Lahdessa, mistä siirtyi kotiseudulleen Etelä-Karjalaan silloiseen Imatran ammattikouluun vuonna 1990.

– Alussa opinto-ohjausta tehtiin opettajan työn ohella, mutta opiskelijamäärien kasvaessa siirryin päätoimiseksi opoksi vuonna 2005. Ohjaus vei minut kokonaan mukanaan. Ammatillisen koulutuksen kehittäminen kiinnosti, ja opona olen päässyt näkemään sitä läheltä ja puhumaan sen puolesta, kertoo Martikainen.

Töihin on palkitun opon mukaan kivaa tulla. Parasta työssä hänen mielestään ovat nuoret. Hän tekee työtään koko persoonallaan ja aidosti opiskelijoistaan välittäen.

– Opo saattaa olla nuorelle ainoa kuunteleva aikuinen. Siksi on tärkeää löytää aina aikaa kuunnella ja tehdä oikeita kysymyksiä ja valaa opiskelijoihin luottamusta siihen, että asioilla on tapana järjestyä.

Haasteita opinto-ohjaajan työssä riittää. Muuttuva työelämä uusine ja katoavine ammatteineen, monikulttuurisuuden lisääntyminen sekä muun muassa vuoden alussa voimaan tullut ammatillisen koulutuksen reformi vaativat jatkuvaa omaa kouluttautumista ja yhteistyötä työelämän ja keskusjärjestöjen kanssa. Myös se on osa työn suolaa.

– Olemme olleet mukana monissa tapahtumissa ja projekteissa, joissa ammatillisen koulutuksen vetovoimaa on pyritty lisäämään. Mieleen tulee parikymmentä vuotta sitten toteutettu kampanja, jossa tyttöjä ja naisia kannustettiin hakeutumaan teknisille aloille. Nyt se on jo onneksi arkipäivää.

Vapaa-aikanaan joutsenolainen Martikainen matkailee vaimonsa kanssa Euroopassa. Moottoripyöräharrastus sekä omakotitalon ja mökin rakentelu ja remontointi pitävät myös teknisen osaamisen hyppysissä.

Ennen kesälomamatkoille lähtöä Martikainen kuitenkin herkistyy keväisin nähdessään ammattiin valmistuvien löytämät polut, joko työllistymisen tai jatko-opintoihin pääsemisen.

Valtakunnallisilla opopäivillä Elämäntyö-palkinnon lisäksi myönnettiin Vuoden opo -tunnustus, joka meni Viljakkalan Yhtenäiskoulussa Ylöjärvellä työskentelevälle Emmi Hannukselalle. Vuoden opo -tunnustuksen ja Elämäntyö-palkinnon myöntävät vuosittain alan ammattilaisille Suomen opinto-ohjaajat SOPO ry yhteistyössä Taloudellinen tiedotustoimisto TATin sekä Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n kanssa.

Lisää aiheesta myös:

https://www.tat.fi/palkitut-opinto-ohjaajat-yksilollistyvat-opintopolut-lisaavat-ohjaustarpeita/

Viestintäkoordinaattori Ulla Lieri
Saimaan ammattiopisto Sampo

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.