Onks tää normaalia? -palvelu kohtaa nuoret somessa

Kuva: Tanya Patxot, Creative commons Zero

Nuoruuteen kuuluu monenlaisia elämän pulmia, joista suurin osa ratkeaa itsestään tai lähimmäisten avulla. Nuoren tärkein ja lähin tuki ovat kaverit ja perhe. Joskus huolet ovat kuitenkin sellaisia, että ne eivät ratkea lähimmäisten voimin tai ne ovat niin henkilökohtaisia, että niistä ei uskalleta edes puhua.

Eksoten opiskeluhuollon palveluissa aloitettiin keväällä 2018 ”Onks tää normaalia?”-kokeilu, jossa apua nuorten pulmiin alettiin tarjota suoraan nuorten some arjessa. Palvelu kohtaa alueen nuoret vähintään kerran kuukaudessa Instagramissa, Facebookissa, YouTubessa tai Snapchatissa ja tiedustelee, onko kaikki hyvin. Mikäli nuori tarttuu tiedusteluun huolesta, ohjaa palvelu täyttämään huolitestin. Testin täyttämisen jälkeen nuori saa erilaisia näkökulmia oman huolen osalta sekä pääsee halutessaan keskustelemaan chattiin kahden kesken ja anonyymisti luotettavan aikuisen kanssa. Chat on auki maanantaisin ja torstaisin klo 14–16. Vastaajina toimivat lasten ja nuorten kanssa työskentelevät terveydenhoitajat, kuraattorit ja psykologit. Chatissa toimitaan työpareittain.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana ”Onks tää normaalia?” -palvelu on kohdannut Etelä-Karjalaisia nuoria somessa kymmeniä tuhansia kertoja. Nuoret ovat tarttuneet tiedusteluun yli neljätuhatta kertaa täyttäen huolikartoituksen ja tutkien palvelussa olevia näkökulmia nuorten yleisimmistä huolista. Nuorten kanssa on käyty yli kaksisataa chat keskustelua. Chattiin tulijoita olisi enemmänkin, mutta kokeilun rajallisuuden vuoksi ei keskustelijoita ole voitu ottaa enempää.

Monet huolet onnistutaan ratkaisemaan jo chat keskustelussa: ”Tuntui kuin joku oikeasti kuuntelisi. Tuli hyvä olo!”. Eksoten oman chatin vahvuutena on paikallistuntemus. Aina ongelmaa ei kuitenkaan saada ratkaistua, jolloin nuorta tuetaan, kannustetaan ja ohjataan palveluiden pariin. Tällainen avuntarjoaja voi olla esimerkiksi kouluterveydenhoitaja, kuraattori tai alueen nuorisotyöntekijä. Paikallinen chatvastaaja tuntee palvelut lähellä nuoren arkea.

Saatujen kokemusten, palautteiden ja tilastojen perusteella netti on hyvä kanava kohdata nuoria, vaikka se on monelle ammattilaiselle vieras. Vastaajina toimineet työntekijät ovat ottaneet uuden työmenetelmän innokkaana vastaan. Chat on tuonut työhön uuden haasteen lisäksi myös vaihtelevuutta ja mielekkyyttä. Tällä hetkellä toiminnassa on vain Eksoten työntekijöitä, toimintaan mahtuu ja pääsee helposti mukaan ottamalla yhteyttä kirjoittajiin. Ollaan siellä missä nuoretkin ovat!

 

Janne Vepsäläinen, valmentaja, Zoturi

Sanna Imeläinen, palveluesimies, Eksote

Kirsi Leinonen, palvelupäällikkö, Eksote

Kategoria(t): Terveys ja hyvinvointi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.