Ohjelmistorobotiikasta älykkääseen automaatioon

Tutkimus & kehitys | Tiesitkö, että ohjelmistorobotiikka oli vuonna 2019 maailman nopeimmin kasvata yritysohjelmistojen muoto. Vuonna 2018 markkinat kasvoivat yli 60 %.

Ei mikään ohimenevä haihatus, vaan asia mikä muuttaa tapaamme tehdä työtä. Kun ohjelmistorobotti saa tekoälystä aivot, on robotista tulossa varteenotettava työkaveri.

Taloushallinnon automaation kokeilupäivä 21.2. Imatralla. Kuva: Sven Langbein, KEHY

Tietotyön rutiinien automatisointia

Ohjelmistorobotiikalla eli Robotic Process Automation (RPA) tarkoitetaan yleisesti tietotyön rutiinien automatisointia. Ohjelmistorobotti jäljittelee ihmisen tietokoneella tekemää työtä eli näppäimistön ja hiiren käyttöä. Ensimmäinen vaiheen eli ns. tyhmä ohjelmistorobotti tykkää yksinkertaisista, säännönmukaisista, toistuvista ja kuormittavista prosesseista, jossa käsitellään rakenteellisessa muodossa olevaa dataa. Ihminen luo robotille standardoidun työkulun ohjeineen ja sääntöinen. Robotti voidaan joko käynnistää itse tai ohjelmoidusti.

Älykäs ohjelmistorobotti hyödyntää tekoälyä

Tällä hetkellä kohdevalo on suunnattuna älykkääseen automaatioon eli Intelligent Process Automation (IPA). Harkintaa vaativiin työtehtäviin hyödynnetään tekoälyä. Puhutaan älykkäistä kokonaisratkaisuista, joissa ohjelmistorobotiikan rutiinitehtävien työnkulkuun yhdistetään koneoppimisen algoritmien itseoppivuutta. Prosessiin voidaan lisätä mm. puheen, tekstin, äänen tai kuvan tunnistamista. Kun robotti hahmottaa syys- ja seuraussuhteita ja päättelee, ollaan lähellä persoonatonta tietotyön tekijää ilman tunteita ja sosiaalisia taitoja. Mitä tehtäviä sinä antaisit robotille, sille ahkeralle ja tarkalle työkaverillesi?

RoboCamp edistää ohjelmistorobotiikan käyttöönottoa Etelä-Karjalan alueella

RoboCamphankkeen taloushallinnon automaation kokeilupäivä järjestettiin helmikuussa 2020. Tilaisuuden materiaalit löytyvät tapahtuman sivuilta. Aiheina aamupäivätilaisuudessa oli ohjelmistorobotiikka ja tekoäly taloushallinnossa, kirjanpitojärjestelmän sisäinen automaatio ja UiPath-ohjelmistorobotiikan demot. Seuraava työpaja järjestetään alkusyksystä 2020. Aiheena on taloushallinnon prosessien kehittäminen. Tilaisuudessa esitellään ohjelmistorobotiikan pilottiprojekti, mallinnetaan prosesseja, tunnistetaan kehityskohteita ja valitaan sopiva prosessi ohjelmistorobotiikalle. Loppusyksystä 2020 järjestetään kolmas työpaja, jossa testataan ohjelmistorobotiikkaa valitun prosessin automatisoimisessa. Tervetuloa osallistumaan!

 

Marianne Viinikainen
Lehtori, Robocamp-hankkeen taloushallinnon osatoteutuksen projektipäällikkö
LAB-ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.