Nopean toiminnan joukoilla apua yrityksille

Pinnalla | Osana koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilannetta organisoimme eteläkarjalaisten sidosryhmien kanssa apua paikallisille yrityksille. 

Kuva: Unsplash

Tämän toiminnan ohessa perustettiin LAB amk:lle Nopean toiminnan joukot auttamaan yrityksiä mm. rahoitushakemusten laatimisessa. Tässä artikkelissa kerron lyhyesti, miten toiminta organisoitiin.

Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen seurauksena valtava joukko suomalaisia yrityksiä on nopeasti ajautunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin. Suomen hallituksen päätökset, mm. Uudenmaan määräaikainen eristäminen muusta Suomesta ja ravintoloiden asiakastilojen sulkeminen, ovat iskeneet voimakkaasti ensimmäisenä matkailu- ja ravintola-alaan sekä erikoistavarakauppaan. Tätä tilannetta helpottaakseen valtiotasolla on avattu pk-yrityksille ja yksinyrittäjille häiriötilannerahoitusta jakoon Business Finlandin, ELY –keskusten ja kuntien kautta. Tarkemmat tiedot näistä löytyvät mm. TEM:n web-sivuilta.

Tässä poikkeustilanteessa tiivistimme yhteistyötä sidosryhmiemme kanssa sekä Etelä-Karjalassa että Päijät-Hämeessä. Yhteistyössä eteläkarjalaisten sidosryhmien (Lappeenrannan kaupunki, Imatran kaupunki, Etelä-Karjalan yrittäjät ry, Wirma Lappeenranta, Imatran Kehy, Business Mill ja LAB ammattikorkeakoulu) kanssa organisoimme tukea paikallisille yrityksille. Tätä varten LAB amk:ssa perustettiin Nopean toiminnan joukot – joukko asiantuntijoita, jotka haluavat osaamisillaan auttaa yrityksiä. Alla lyhyesti listattuna miten toiminta organisoitiin:

 

  1. Päivittäiset Teams –kokoukset sidosryhmien välillä. Kokouksissa luotiin keskustellen tilannekuva todennäköisestä tulevaisuudesta ja suunniteltiin valmiuden kohottamisen toimenpiteitä yhteistyössä.
  2. Samaan aikaan aloitettiin LAB amk:lla keskustelut joidenkin kokeneiden asiantuntijoiden kanssa mahdollisuuksistamme auttaa yrityksiä talosta osaamisellemme. Lähtötilanteessa nopean toiminnan joukoissa oli kirjoittajan lisäksi 8 henkilöä. Nyt noin kolme viikkoa myöhemmin mukana on 32 LAB amk:n asiantuntijaa.
  3. Etelä-Karjalan osalta sidosryhmäyhteistyökokouksissa päätettiin ottaa aloite itselle ja organisoida kaikkien yritysten (noin 2 500) kontaktointi. Tavoitteena oli, että mahdollisimman moni alueen yritys saataisiin hakemaan itse tai sparrattuna häiriötilannerahoituksia.
  4. LAB amk:sta palkattiin nopealla aikataululla joukko tiimiyrittäjiä ja muutama harjoittelija (yht. 20 opiskelijaa) hoitamaan yritysten kontaktointia ja tarpeiden kartoittamista. Sidosryhmillä oli aiempia hyviä kokemuksia tiimiyrittäjien palveluista, mistä johtuen toteuttajien valinta oli helppo.
  5. Kontaktoijille luotiin yhdessä yhteydenottoa varten käsikirjoitus ja opiskelijat perehdytettiin kahdessa Teams –istunnossa käsikirjoituksen käyttöön. Sidosryhmät tarjosivat pääsyn yhteystietoihin eli ns. soittolistat. Eteläkarjalaisten yritysten kontaktointi alkoi viiden vuorokauden kuluttua sen jälkeen, kun päätös organisoinnista oli tehty.

 

Tätä kirjoitettaessa yritysten kontaktointi on juuri käynnistynyt ja ensimmäiset noin 200 yritystä on tavoitettu. Näistä yli puolet halusi apua joko rahoitushakemusten täyttämiseen tai johonkin sisältöaiheeseen liittyen. Tähän mennessä LAB:n asiantuntijat ovat auttaneet yrityksiä noin 50 caseissa, joista 90% on eteläkarjalaisia yrityksiä. Ensimmäiset yhteydenotot päijäthämäläisiltä yrityksiltä on myös saatu, joten tästä päätellen LAB:n omissa sosiaalisen median –kanavissa aiheesta ollut viesti on huomattu. Omien kanavien lisäksi aiheesta on viestitty joidenkin sidosryhmien toimesta.

Sidosryhmän kokouksissa käydään säännöllisesti läpi myös muiden Suomen alueiden poikkeustilanteen toimenpiteitä, jotta niistä voitaisiin tarvittaessa ottaa oppia. Etelä-Karjalan yrittäjät ry:n mukaan aktiivista yrittäjien kontaktointia ei ole (tätä kirjoitettaessa) vielä organisoitu missään muualla Suomessa.

LAB ammattikorkeakoulu on työelämän innovaatiokorkeakoulu. Tämä tarkoittaa, että toimimme ketterästi yhteistyössä sidosryhmiemme kanssa myös poikkeuksellisissa tilanteissa. Tällainen poikkeustilanne haastaa myös yleisemmin kaikki korkeakoulut miettimään uudelleen rooliaan ja arvonluonnin keinojaan sidosryhmien välisessä yhteistyössä.

Nopean toiminnan joukot ovat saaneet yrityksiltä tarjoamastaan avusta erinomaista palautetta. Tästä lämmin kiitos mukana oleville asiantuntijoille!

 

Pasi Juvonen
TKI –johtaja, Innovaatioiden kaupallistaminen
LAB ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Matkailu ja palveluliiketoiminta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.