Näkökulma | Lehtori Titta Sainio kehottaa pysähtymään ja kysymään, mitä lääkkeitä käytät ja miksi.

Lääkehoidon kokonaisuutta on hyvä arvioida säännöllisesti yhdessä lääkärin kanssa. Kuva: Pixabay
Mitkä ovat sinun lääkehoitosi tavoitteet? Tiesitkö, että sinulle aloitetulle uudelle lääkkeelle tulisi tehdä suunnitelma siitä, mitä hyötyjä lääkkeen avulla tavoitellaan, kuinka pitkään lääkettä tulee käyttää sekä miten seurataan ja arvioidaan sen hyötyjä?
Lääkkeen käyttäjänä sinun tulee tietää jokaisen käytössäsi olevan lääkkeen käyttötarkoitus ja hoidon tavoitteet. Tämä auttaa sinua sitoutumaan lääkehoitoon ja noudattamaan sitä. Lääkehoidon kokonaisuus tulee olla hallinnassa. On hyvä varmistaa, että käyttämäsi lääkkeet on kirjattu lääkelistaan, se on ajantasainen ja päivitetty potilastietojärjestelmään.
Oletko varmistanut, onko lääkelistaasi kirjattu lääkkeet, joita käytät tarvittaessa, vaikka päänsärkyyn? Oletko tietoinen, onko lääkelistaasi kirjattu myös vitamiinit, luontaistuotteet, ravintolisät, joita käytät? Onko kukaan koskaan varmistanut, että niillä ei ole yhteisvaikutuksia käyttämiesi lääkkeiden kanssa? Tai onko varmistettu, että onko sinulla kenties eri kauppanimillä olevia lääkkeitä, joissa voi olla sama vaikuttava aine?
Lääkehoidon kokonaisuuden hallintaan kuuluu tarkistaa, onko lääkelistallasi sellaisia lääkkeitä, joita et enää käytä ollenkaan. Samoin kokonaisuuden hallintaan kuuluu myös se, että osaat käyttää lääkettä niin, kuin sitä on määrätty käytettävän, esimerkiksi inhalaatiota.
Lääkehoitoa on hyvä arvioida säännöllisesti yhdessä lääkärin kanssa. Tuolloin on hyvä pohtia, saako lääke toivotun vaikutuksen aikaiseksi, vai onko kenties tarve vähentää tai lisätä annostusta tai vaihtaa se toiseen valmisteeseen.
Perehdytkö uuden lääkkeen saatuasi lääkepakkauksen mukana tulevaan ohjeeseen? Entä oletko tietoinen lääkkeen mahdollisista haittavaikutuksista? Jos epäilet, että lääke aiheuttaa sinulle haittavaikutuksia, esimerkiksi vatsan tai suoliston oireita, ja ne eivät ole ohimeneviä, ota yhteyttä hoitavaan lääkäriin ja kerro hänelle havainnoistasi. Tai jos lääkkeen nieleminen on hankalaa, niin keskustele lääkärin kanssa siitä, voiko lääkkeen vaihtaa toiseen valmisteeseen.
On siis hyvä välillä pysähtyä miettimään, mitä lääkkeitä, vitamiineja ja luontaistuotteita käytät ja miksi käytät niitä.
Titta Sainio
Lehtori, terveysala
Saimaan ammattikorkeakoulu