Miljöömatkailu-hanke kehittää Etelä-Karjalan kulttuuriperintökohteita

Ilmakuva Kärnäkosken linnoituksesta. Kuva: Manu Eloaho, Xamk, Miljöömatkailu-hanke

Miljöömatkailu-hankkeen tavoitteeksi on asetettu kehittää Kaakkois-Suomen maaseutualueiden kansainvälisesti arvokkaita kulttuuriperintökohteita ja niihin liittyvää palveluliiketoimintaa. Kymenlaaksossa kehittämisen kohteiksi on valikoitunut paperiteollisuuden ympärille rakentuneita teollisuushistoriallisia kohteita. Etelä-Karjalassa kohteiksi on valikoitunut kulttuurihistoriallisesti arvokkaita linnoituksia ja puolustuslinjoja sekä teollisuushistoriallisia kohteita. Hankkeessa kehitetään yksittäisten kulttuuriperintökohteiden sijaan miljöökokonaisuuksia.

Hankkeen toteuttavat innovatiivisessa yhteistyössä kahden maakunnan ammattikorkeakoulut, Saimaan ammattikorkeakoulu (SAIMIA) ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk). Työ tehdään yhdessä kehittämiskohteiden omistajien, paikallisaktiivien ja -yhteisöjen sekä pk-yritysten ja uutta yrittäjyyttä kokeilevien toimijoiden kanssa. Hankkeessa luodaan uudenlaisia toimintamalleja kulttuuriperintökohteiden matkailupalvelujen tuotteistamiseen käyttäjälähtöisesti eri toimijoiden yhteiskehittelyn avulla.

Etelä-Karjalasta hankkeen kohdealueita ovat Kärnäkosken linnoitus ja Partakosken alue Savitaipaleella ja Miettilän kasarmialue Rautjärvellä. Partakosken alue sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Savitaipaleen keskustasta Suomenniemen kautta Mikkeliin menevän tien varrella. Kenraali A. V. Suvorov rakennutti Kärnäkosken linnoituksen 1790-luvun alussa Saimaan rannalle Kärnäkosken suulle. Kärnäkoski laskee Kuolimojärvestä Saimaaseen. Nykyisin alueella on linnoituksen vallien ja kosken lisäksi mylly- ja saharakennus, laavu ja laituri. Linnoitusalueen omistaa Metsähallitus. Partakosken kyläyhdistyksen aktiiviset toimijat huoltavat aluetta, järjestävät talkoita ja tapahtumia.

Rautjärven Miettilän kylän reservikasarmialueen nykyinen miljöö rakennettiin 1880-luvun lopulla. Rakennuksista on jäljellä komppaniapäällikön asunto, sairaalarakennus ja ruutikellari. Entisessä sairaalarakennuksessa toimii nykyisin Kollaa- ja Simo Häyhä -museo. Museo esittelee talvisodan Kollaanjoen taistelua valokuvin, kartoin ja esinein. Miettilän alueella kouluttautunut rautjärveläinen tarkka-ampuja Simo Häyhä on kylän kansainvälisesti kuuluisin sotasankari, jonka talvisodan taistelumuistoja esitellään museossa. Sotahistoriasta ideansa ammentavat matkailutuotteet kuten Desanttikierros, sopivat alueen palvelutarjontaan.

Miljöömatkailu-hankkeessa Kärnäkoskella ja Miettilässä on järjestetty tarinapajoja, joissa on kyselty, kerrottu ja tallennettu tarinoita ihmisistä, arjesta ja sattumuksista. Tarinoita hyödyntäen on ideoitu ja kokeiltu uusia matkailupalveluja, maisteltu ruokatuotteita ja testattu mobiilisovelluksia. Yhteiskehittely alueiden toimijoiden kanssa jatkuu kehittämällä ja kokeilemalla.

 

Jaana Tanhuanpää
Lehtori
Saimaan ammattikorkeakoulu 

Kategoria(t): Matkailu ja palveluliiketoiminta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.