Markku Vengasaho on Euroopan vuoden ammatillinen opettaja

Pinnalla | Lappeenrantalainen konditoriaopettaja Markku Vengasaho valittiin Euroopan vuoden ammatilliseksi opettajaksi. Valinta liittyi Euroopan ammattitaitoviikkoon, jonka pääjuhla oli Helsingissä lokakuun puolivälissä.

Markku Vengasaho tekee työtään suurella intohimolla ja sydämellään. Kuva: Kimmo Metsälä.

Lappeenrantalainen lehtori Markku Vengasaho (51) voitti Vocational Excellence Awards -kilpailussa ammatillisten opettajien kategorian. Euroopan komission järjestämässä kilpailussa oppilaitokset ympäri Eurooppaa saivat esittää ehdotuksiaan ammatillisen koulutuksen huippuosaamisen kilpailuun. Tuomaristo valitsi heistä kaksi finaaliehdokasta, joista yleisö sai äänestää voittajan.

Voittaja julistettiin gaalajuhlassa torstaina 17. lokakuuta Helsingissä Finlandia-talolla. EU-komissaari Marianne Thyssen ojensi voittajalle pokaalin. Kilpailun toinen finalisti oli serbialainen konetekniikan opettaja Jozef Karaconji.

Vengasaho kommentoi voittoaan:

– Olen todella onnellinen saamastani huomiosta. Haluan kiittää omaa perhettäni, koko työyhteisöäni ja yhteistyökumppaneita sekä kaikkia tukijoita. Aion jatkaa työtäni suurella intohimolla ja teen tätä työtä sydämelläni.

Valmentaja, verkostoituja ja uudistaja

Vengasaho toimii konditoria-alan lehtorina Saimaan ammattiopisto Sampossa Lappeenrannassa. Hän on ansioitunut muun muassa valmentamalla opiskelijoitaan Taitaja-kilpailuihin sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Hänen opiskelijansa Emeliina Papinniemi voitti World Skills -kilpailussa konditoria-alan maailmanmestaruuden vuonna 2017.

Vengasaho on myös luonut Etelä-Karjalaan konditoria-alan huippuvalmennusyksikön ja Mestari-kisälli-valmennusjärjestelmän, jossa alan opiskelijat, opettajat sekä yrittäjät ympäri Suomen verkostoituvat ja kehittävät uusia tuotteita. Opetushallitus palkitsi valmennusjärjestelmän kunniamaininnalla vuonna 2016.

Komissaari Marianne Thyssen (vas.) palkitsi voittajat. Vengasaho kuvassa keskellä. Kuva: Euroopan komissio

Voitto koko suomalaiselle ammatilliselle koulutukselle 

Saimaan ammattiopisto Sampon rehtori Antti Lehmusvaara on ylpeä Vengasahon voitosta.

– Hänellä on oivallinen kyky luoda ja ylläpitää verkostoja niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Pidämme tätä voittona koko suomalaiselle ammatilliselle koulutukselle ja erityisesti Sampolle sekä konditoria- ja elintarvikealallemme, jonka työpanos on ollut kova.

Euroopan ammattitaitoviikkoa European Vocational Skills Week vietettiin 14.–18. lokakuuta, nyt neljännen kerran. Suomen ollessa EU-puheenjohtajamaa viikon pääjuhla järjestettiin Helsingissä.

Lisää kilpailusta voit lukea: https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/awards-vet-excellence-2019_en

Ulla Lieri
Viestintäkoordinaattori
Saimaan ammattiopisto Sampo

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.