LUMA-kerhoissa otetaan teknologian maailma hyppysiin

Pinnalla | Konetekniikan opiskelija Janne Rouhiainen vetää lasten ja nuorten teknologiakerhoa. LUMA-keskus Saimaan kerhossa on päästy kokeilemaan muun muassa 3D-tulostusta ja rakennettu Lego-robotteja.

Janne Rouhiaisen mukaan ohjaustyössä oppii myös itse, kun neuvoo lapsia ja nuoria esimerkiksi käyttämään ohjelmia.

Saimaan ammattikorkeakoulun tietokoneluokassa käy kuhina. Paikalla on vajaa kaksikymmentä lasta ja nuorta, jotka odottavat innokkaana kerhon alkua.

Luokan takaosassa on jaossa edellisellä kerralla suunnitellut ja tulostetut fidget spinnerit. Tänään on tarkoitus tehdä kolmiulotteinen palapeli eli niin kutsuttu älypalapeli. Alkamassa on LUMA-keskus Saimaan teknologiakerho.

Rouhiaisen Janne näyttää mallia, kuinka SolidWorks2018-suunnitteluohjelmalla saadaan piirrettyä monenlaisia palapelin osia, jotka sitten tulostetaan 3D-tulostimella. Kerholaiset jakautuvat ohjatusti ryhmiin ja alkavat innolla suunnitella tarvittavia osia. Rouhiainen kiertelee luokassa ohjailemassa apunaan kaksi konetekniikan englanninkielisen koulutusohjelman opiskelijaa.

”Halusin vetämään kerhoa, kun kysyttiin. Saahan tästä hyvän lisän ansioluetteloon, kun joskus lähtee töihin”, Rouhiainen naurahtaa ja lisää: ”Tärkeintä on kuitenkin se, että oppii itsekin, kun näyttää muille, miten ohjelma toimii. Samalla oppii löytämään ohjelman hankaluudet, kun nuoret törmäävät niihin suunnitellessaan omia juttuja.”

Janne Rouhiainen opiskelee konetekniikan koulutusohjelmassa Saimaan ammattikorkeakoulussa ensimmäistä vuotta. Häntä kiinnostaa suunnittelutyö konetekniikan parissa tai automaatiosuunnittelutyö.

”Kyllä kerhon pidosta saa esiintymis- ja opastuskokemusta myös”, hän miettii. ”Niitäkin taitoja tarvitaan tulevissa työpaikoissa.”

Teknologiakerhossa on lukuvuoden aikana päästy mm. ohjelmoimaan Arduino-elektroniikka-alustaa ja rakentamaan ja ohjelmoimaan Lego-robotteja. Seuraavaksi kerholaiset pääsevät suunnittelemaan rakennuksia ArchiCAD-ohjelmistoilla ja tutustumaan virtuaalimaailmaan.

Osa kerholaisista osallistuu myös valtakunnalliseen Innokas 2019 -ohjelmointi- ja robotiikkaturnaukseen, joka järjestetään 13.–15.5.2019 LUT-yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun tiloissa.

Mikä LUMA-keskus Saimaa?

  • LUMA-keskus Saimaa on LUT-yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhteinen organisaatio.
  • Sen tarkoituksena on tukea ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista kaikilla asteilla sekä lasten ja nuorten luonnontieteellistä, matemaattista ja teknologista harrastuneisuutta.
  • Toimintamuotoina ovat koululaisten opintokäynnit työpajoineen, tiede- ja teknologialeirit sekä -kerhot.

Perttu Laivamaa
matemaattisten aineiden lehtori, LUMA-keskus Saimaan teknologiakerhotoiminnan vastaava
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Taide ja teknologia Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.