LAB Testaus- ja asiantuntijapalvelut

Pinnalla | LAB-ammattikorkeakoulusta saa nyt entistä laajemmin testaus- ja asiantuntijapalveluita.

Lahden ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhdistyessä 1.1.2020 syntyi LAB-ammattikorkeakoulu. Nyt yhdistymisen myötä on yrityksille tarjolla aiempaa enemmän ja laajemmin erilaisia testaus-, asiantuntija- ja tuotekehityspalveluita.

LAB Testaus- ja asiantuntijapalveluiden taustalla on vahva osaaminen ja palveluntuottaminen jo aiemmilta vuosilta. Ennen LAB-ammattikorkeakoulun muodostumista, Lahdessa toimi puutuote-, kaluste-, ja materiaalitestaukseen erikoistunut puolueeton kaupallinen testauspalveluyksikkö FuMaTec. Lappeenrannassa vastaavasti ennen yhdistymistä tehtiin mittauspalveluiden lisäksi prototyyppien suunnittelua ja valmistusta.

Nyt nämä tunnetaan yhteisnimellä LAB Testaus- ja asiantuntijapalvelut.

Yhdistymisen myötä uudella LAB- ammattikorkeakoululla on mahdollisuus hyödyntää monipuolinen testausosaaminen, vahva asiantuntijuus ja laaja ja kattavaa laitekantaa yritysten monipuoliseen palveluun. Tarjoukset laaditaan asiakastarpeen mukaisesti ja asiakkaan kanssa käydään avointa keskustelua tarpeen arvioimiseksi ja toteutustavan löytämiseksi. Asiantuntijamme suunnittelevat ja toteuttavat testaukset asiakkaan tarpeen mukaisesti vahvalla ammattitaidolla. Näin pystymme tuottamaan yritykselle juuri sen tiedon, joka halutaan, täysin luottamuksellisesti.

LAB Testaus -ja asiantuntijapalvelut toimivat kahdella paikkakunnalla, joissa molemmilla on omat vahvuusalueensa palveluiden tuottamisessa.

Kalustetestauslaboratorion laitteistoa. Kuva: Gatja Tiusanen

Lahden ja Lappeenrannan vahvuusalueet jakautuvat siten, että Lahdessa testaus- ja asiantuntijapalvelut keskittyvät pääasiassa puutuotteiden, kalusteiden, muovien ja tekstiilien testaukseen. Lisäksi Lahdessa pystytään toteuttamaan puutavaran pilot-mittakaavan lämpökäsittelyä. Lahden erityisvahvuutena on korkeatasoinen kaluste- ja tuotetestausosaaminen, ja LAB ammattikorkeakoulussa onkin tällä hetkellä Suomen ainoa puolueeton kalustetestauslaboratorio. Kalustetestauslaboratoriomme toimii SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 laatujärjestelmän mukaisesti, sillä poikkeuksella, että emme tuota toistaiseksi akkreditoituja testauksia, mutta jos asia tulee ajankohtaiseksi ja tulevaisuudessa on asiakastarvetta akkreditoiduille testauksille, on toimintamme mahdollista liittää uudelleen akkreditoinnin piiriin. Uutena palveluna nyt toiminnan laajentuessa Lahdessa tarjotaan myös kiertotalouden asiantuntijapalveluita kuten mm. elinkaarianalyysit ja hiilijalanjäljen määritys. Lahdessa on käynnissä myös hanke energia- ja kiertotalouden toimintaympäristön suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi (EKI), jonka myötä pystymme tulevaisuudessa tarjoamaan kiertotalouden testaus- ja asiantuntijapalveluita nykyistä laajemmin ja monipuolisemmin.

Lappeenrannan palvelut keskittyvät prototyyppien suunnittelun ja valmistuksen lisäksi erilaisiin materiaalitestauksiin ja mittauksiin. Protopajan perusajatuksena on tarjota yrityksille palvelua, jossa pelkästä ideasta voidaan lähteä kehittämään toimivaa prototyyppiä. Mekaniikkasuunnittelun, osien valmistuksen ja kokoonpanon jälkeen laitteisto voidaan testata soveltuvassa käyttöympäristössä. Sovelluskohteena voi olla teknologia-alan lisäksi esimerkiksi hyvinvointi- tai kulttuuriala.

Materiaalitestauksia tehdään mm. rakennusteollisuuden tuotteille tuotekehitysvaiheessa sen nopeuttamiseksi. Samaan tapaan erilaisilla mittauksilla voidaan helpottaa yritysten kehitystyötä.

LAB Testaus- ja asiantuntijapalveluita voidaan helposti täydentää LUT yliopiston puolelta löytyvällä osaamisella, joten pystymme ratkaisemaan vaativammatkin kokonaisuudet.

 

Gatja Tiusanen
Laboratoriovastaava
LAB-ammattikorkeakoulu

Mikko Ruotsalainen
Kehitysinsinööri
LAB-ammattikorkeakoulu

Yrityscase: https://www.lab.fi/fi/referenssi/tuotetestauksesta-vauhtia-hamarin-vientiin
Lisätietoja: www.lab.fi/testauspalvelut

Kategoria(t): Taide ja teknologia Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.