Kuvataide siirtyi Lappeenrannan kampukselle

Pinnalla | Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutus muutti keväällä 2019 Imatralta Lappeenrannan Skinnarilan kampukselle. Syksyn opintojaksot aloitettiin uusissa remontoiduissa tiloissa. Kuvataiteella on käytössä noin 2000 neliötä vanhoissa tekniikan laboratoriotiloissa sekä LUT-yliopiston vanhoissa kemian tiloissa.

Taidegrafiikkaa tekemässä opiskelijat Frida Rauske ja Fia Kiukkonen. Kuva: Outi Peippo

Kuvataiteen ammattilaisten koulutus aloitettiin Imatralla vuonna 1988 jatkona jo 1950-luvulla alkaneelle koulutukselle. Nyt koulutus jatkuu Lappeenrannassa Skinnarilan kampukselle remontoiduissa maalauksen, veiston, taidegrafiikan, korutaiteen ja valokuvauksen pajatiloissa sekä työsaleissa.

Piirustustaidon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi kuvanveiston tiloissa järjestetään viikoittainen iltapiirustus. Lisäksi käytössä on työsali ympäristötaiteen opetukseen ja toinen sali vaihtelevassa käytössä tarpeen mukaan. Ympäristötaiteen tila on suunniteltu toimimaan myös galleriana.

Suunnitteilla on muitakin näyttelytiloja yhteistyössä Suomen Yliopistokiinteistöjen kanssa. Tavoitteena on, että taideopiskelijoiden aherrus näkyisi myös muiden kampuksella liikkuvien arjessa ja että taideopiskelijat pääsisivät harjoittelemaan näyttelytoimintaan kuuluvia rutiineja.

Kuvataiteilijaksi opiskelusta

Kuvataiteen koulutusta tarjotaan kuudessa ammattikorkeakoulussa eri puolella Suomea: Turussa, Tampereella, Kankaanpäässä, Pietarsaaressa ja Torniossa. Lappeenrannassa vahvuutena on mm. jo muutamia vuosia sitten käynnistynyt läheinen yhteistyö yhdessä tekniikan koulutuksen kanssa sekä yhteydet useampaan yliopistoon tai korkeakouluun Pietarissa.

Lisäksi useita opintojaksoina toteutettuja projekteja on tehty yhteistyössä yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa: esimerkiksi teoksia Etelä-Karjalan Osuuspankin Lappeenrannan toimitiloihin ja Maahanmuuttoviraston säilöönottotiloihin Konnunsuolla.

Kuvataiteen opiskelijat valitaan valintakokeissa. Nelipäiväiset valintakokeet järjestetään kesäkuussa ja niissä hakijoiden lahjakkuutta ja taitoja arvioidaan mm. piirustuksessa, maalauksessa ja veistossa.

Lehtori Lotta Pyykkönen käsittelemässä vedostupapereita. Kuva: Outi Piippo

Ensimmäisen vuoden opinnot koostuvat perusopinnoista, joissa opiskelijat mm. perehtyvät eri kuvataiteen alojen tekotapoihin. Toisesta vuodesta lähtien opiskelijat suunnittelevat opintonsa itse kooten ne menetelmällisistä opinnoista, taiteellisesta työskentelystä, vapaasti valittavista opinnoista sekä harjoittelusta.

Menetelmällisissä opinnoissa voidaan esimerkiksi opiskella yksilöllistä ja yhteisöllistä puupiirrosta (kuvassa). Kurssilla harjoitellaan monumentaaligrafiikan tekemistä puupiirroksen keinoin. Tavoitteena on, että opiskelijat oppivat suunnittelemaan teoksia yhdessä toisten kanssa. Samalla harjoitellaan ison teoksen tekemiseen liittyviä erityishaasteita, kuten mittasuhteita, tilallisuutta ja esitystapaa. Yhteisöllisen työskentelytavan opettelu on sinänsä tärkeää, sillä usein ammattitaiteilijat toteuttavat isot taidehankkeet toisten taiteilijoiden tai moniammatillisten ryhmien kanssa.

Kuvataiteen opintojen loppuvaiheessa ammatillinen osaaminen osoitetaan näyttelyssä esillä olevilla taideteoksilla sekä siihen liittyvällä kirjallisella osalla. Opinnäytetyönä on suhteellisen harvoin toimeksianto. Kuvataiteilijalle on harvoin valmiita työpaikkoja olemassa, vaan työtilaisuudet etsitään itse. Toimeksiantoja ovat lisänneet erityisesti julkisen taiteen tilaukset sekä taiteen käyttö hyvinvoinnin tukemisessa.

Vähintään kolme vuotta ammatissa toimineet taiteilijat voivat hakea ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijoiksi. Ylemmän ammattikorkeakoulun kuvataiteen tutkinnossa opinnot koostuvat teoriaopinnoista ja opinnäytetyön tekemisestä, teoriaosuuden syventäessä ja laajentaessa aikaisempaa osaamista.

Lue lisää kuvataiteen opiskelusta tästä linkistä (linkki vie uuden LAB-ammattikorkeakoulun sivuille; LAB aloittaa toimintansa 1.1.2020, kun Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulut yhdistyvät).

Lotta Pyykkönen
Lehtori
Saimaan ammattikorkeakoulu

Outi Peippo
Lehtori
Saimaan ammattikorkeakoulu

Lue myös: Hotelli- ja ravintola-alan esimieskoulutus muutti Imatralta Lappeenrantaan

Kategoria(t): Taide ja teknologia Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.