Tutkimus & kehitys | Tunne Työ -hanke yhdisti ammattikorkeakoulun ja lukion, kulttuurin ja kielet, ammattilaiset ja opiskelijat.

Haastattelua tekemässä. Kuva: Olesia Kullberg
Keväällä 2019 Saimaan ammattikorkeakoulu toteutti yhdessä Lappeenrannan Lyseon ja Kimpisen lukion kanssa videohaastatteluprojektin.
Projektilla oli eritasoiset tavoitteet ja se yhdisti kielet ja taiteen, ammattilaiset ja opiskelijat, ammattikorkeakoulun ja lukion sekä opettajia että opiskelijoita. Tässä artikkelissa kerron, mistä projektin idea tuli, kuinka mutkikas tie oli sen toteuttamisessa ja minkälaisiin tuloksiin pääsimme.
Kaikki alkoi kielistä. Tai oikeastaan kielten kurssien suosion laskusta. Venäjän kielen opettajana Lappeenrannassa ensin ajattelin, että ongelma oli paikallinen: Krimin tapahtumien jälkeen Venäjän maine oli hyvin negatiivinen Itä Suomen raja-alueella. Sillä selitettiin, että venäjän kurssien osallistujamäärä yhtäkkiä tippui huomattavasti.
Sitten selvisi, että sama tilanne oli muissa kaupungeissa, ja oikeastaan kaikilla vapaavalinnaisilla kielikursseilla. Jostakin syystä entistä vähemmän opiskelijoita valitsee vapaa valinnaiseksi aineeksi venäjää, espanjaa, ranskaa, saksaa, kiinaa. Syitä siihen on varmasti monta, enkä pysty vaikuttamaan kaikkiin. Uskon kuitenkin, että jokainen voi tehdä jotakin, ja kun jokainen sen tekee, niin kyllä positiivinen muutos tapahtuu.
Näin syntyi projektin päätavoite: näyttää nuorille, minkälaisia arvoja on vieraiden kielten osaamisessa ja vieraiden kulttuurien tuntemisessa. Kaikkein suosituin tekstien laji on tällä hetkellä video, ja kaikkein vakuuttavin on kokeneiden ammattilaisten ääni. Joten päätin, että me tarvitsemme lyhyitä videoita, joilla eri alojen ammattilaiset kertoisivat, kuinka erilaisten vieraiden kielten osaaminen on vaikuttanut heidän uraansa.
Videoiden piti olla kiinnostavia ja laadukkaita, joten heti tiesin, että tarvitsin Saimaan ammattikorkeakoulun taideosaston apua. Ennen sitä projektin piti tietysti saada rahoitusta. Kun keskustelimme asiasta SAIMIAn projektikoordinaattorien kanssa, selvisi, että videohaastatteluprojektin voisi toteuttaa Tunne Työ -hankkeen osana.
Tunne Työ -hankkeen ideana on tuoda yhteen ammattikorkeakoulut, lukiot, ja työelämä, jotta nuorten urasuunnitelmat vahvistuisivat. Luontevasti lukion opiskelijoille löytyi paikka projektin toteuttamisessa – he olisivat toimittajina videohaastattelutilanteessa.
Näin selvisi projektin tekijät: SAIMIAn kuvataiteen opettaja Vesa-Ville Saarinen sekä opiskelija Tomi Karjalainen olivat vastuussa kuvauksista ja videoiden editoinnista. Lukion opiskelijat Ekaterina Minina, Darjakerttu Siljander, Anna Purhonen, Reetta Turppo ja Jere Kokko olivat toimittajina. Minä olin projektin sihteeri, koordinaattori, kouluttaja sekä kuski. Sari Jokimies koordinoi koko Tunne Työ -hanketta Saimaan ammattikorkeakoulussa. Sellaisella joukkueella lähdimme liikkeelle.
Projektin toteuttaminen lukiolaisten kanssa oli toisaalta haastavaa ja toisaalta erittäin antoisaa. Haasteena olivat ensinnäkin ajat: opiskelijoiden päivät ovat yleensä aika täynnä, joten yhteisen palaverin tai kuvausajan löytäminen oli joskus monien Whatsapp-viestien takana.
Toisena haasteena oli taas aika: meillä ei ollut tarpeeksi aikaa valmistautua kunnolla haastattelutilanteisiin. Toimittajan työ on ammatti, johon meidän olisi pitänyt edes jonkun verran perehtyä ja harjoitella sitä, mutta ajan puutteessa valmistelumme oli hyvin minimalistinen: tapasimme ennen haastattelua ja laadimme kysymyslistan.
Toisaalta, opiskelijoiden rohkeus mennä tekemään videohaastattelua aivan tuntemattoman ihmisen kanssa sekä heidän intonsa ja halukkuutensa tehdä hyvää työtä ja oppia uusia asioita oli aivan mahtavaa. Opiskelijat eivät saaneet projektiin osallistumisesta opintopisteitä tai korvausta, heidän osallistumisensa perustui vain heidän oman haluunsa kehittyä ja kokea uutta.
Projektissa he kohtasivat erilaisia tilanteita, joihin ei olisi voinut valmistautua: joskus piti odottaa, joskus piti perua, joskus piti tulla aika lyhyellä varoitusajalla, joskus keskustelu sujui, ja joskus taas ei. Sitä huolimatta he olivat rohkeasti mukana tekemässä parhaansa.
Luulen, että tässä projektissa lukion opiskelijat ovat oppineet tärkeitä työelämän taitoja, joita ei voi oppia kirjaa lukemalla. Niihin kuuluvat taito sopia asioista, valmistautua, asennoitua, valmius toimia uudessa ja vaihtuvassa tilanteessa, ja ennen kaikkea kyky keskustella ihmisten kanssa.
SAIMIAn kuvataiteen opiskelijalla oli puolestaan tekninen työ, joka oli aika erilainen verrattuna hänen opiskeluunsa. Hänellä oli myös suuri vastuu: kuvausten aikana piti varmistaa, että valo oli hyvä, ääni laadukas ja kamera oikeassa asennossa. Hän sai paljon apua ja ohjausta opettajalta, mutta työn teki kyllä itse.
Kuvausten jälkeen Tomi Karjalaisella oli vielä suurin osaa työstä edessä, sillä hänen piti editoida videot: leikata ylimääräiset repliikit, lisätä kuvitukset ja tekstitykset. Hän ja Vesa-Ville Saarinen olivat kaikissa kuvaustilanteissa mukana, ja kuvauspäivät olivat melkein aina kokonaisia työpäiviä eri puolilla Lappeenrannan kaupunkia. Yhdessä ajoimme etsimässä kuvauspaikkoja sekä kuvitusmateriaalia, yhdessä kuljetimme kaluston, yhdessä söimme lounaita.
Kun ajoimme viimeisen haastattelun jälkeen Imatralle Tomin kanssa, hän sanoi, että kyllä hän voisi tehdä näitä haastatteluja lisääkin. Ennen sitä olin ajatellut, että se oli kuitenkin aikaa vievää projekti, jossa Tomi oli paljon mukana tekemässä jotain, mikä ei ihan suoraan kuulun hänen opintoihinsa, ja että hän enemmänkin odotti, että se olisi jo päättymässä. Projektissa työskentely osoittautui kuitenkin mielenkiintoiseksi ja hyödylliseksi kokemukseksi.
Meidän työstämme kertoo varmaankin paremmin tuloksemme – 6 pientä haastattelua, kuvattua keväällä 2019. Linkit videoihin löytyvät jutun lopusta.
Omasta puolestani voin sanoa, että tämän projektin aikana ymmärsin, kuinka tärkeää on osata olla joustava: tilanteet, olosuhteet, sopimukset muuttuvat, eikä aina ole aikaa pysähtyä ja miettiä. Tämän hetken työelämässä tarvitaan ihmisiä, jotka osaavat sopeutua nopeasti ja ovat valmiina toimimaan jatkuvasti muuttuvissa tilanteissa.
Tämän projektin toteutustapa vaihtui monta kertaa, välillä tuntui, että pitää jo luopua. Sain erinomaista tuke Sari Jokamieheltä, joka etsi jatkuvasti uusia ratkaisua. Uskon, että kaikki projektin osallistujat ovat tavalla tai toisella vahvistaneet omaa kykyään joustaa ja oppineet tekemään työtä erilaisten ihmisten kanssa.
Olesia Kullberg
Lehtori
Saimaan ammattikorkeakoulu
Katso videot alla olevista linkeistä!
Klaus Husgafvel, LPBM toimitusjohtaja kertoo, miten ranskan kielen osaaminen on vaikuttanut hänen uraansa: https://youtu.be/G_Cs3lsw7J0
Kirsti Laine, Saimaa Travel Oy toimitusjohtaja kertoo mistä kielistä on apua hänen työssään: https://youtu.be/hon1pAUV024
Kari Qvist, UPM vientipäällikkö kertoo vieraiden kieltenroolista hänen työssänsä: https://youtu.be/Ip_dBINpuAs
Merja Karppinen, Saimaan amk:n ja LUT:n yhteisen kielikeskuksen johtaja vieraiden kielten roolista, japanin opiskelusta ja japanin kielestä: https://youtu.be/7z-8GeXUyOk
Sampo Vehviläinen, WIRMA:n asiantuntija kertoo venäjän osaamisesta ja venäjän opiskelusta: https://youtu.be/wSehhxNBZlM
Marja Manninen, YLE toimittaja kertoo vieraiden kielten roolista työelämässä, venäjän kielestä, Venäjällä työskentelystä: https://youtu.be/wldigF9cFEI
Lappeenrannan lukiolaiset kertovat vieraiden kielten opiskelusta ja motivaatiosta: https://youtu.be/obNSZei9KdI