Kotivara – kuinka kotitaloudet voivat varautua yllättäviin yhteiskunnan häiriötilanteisiin

kuva: SPEK

Kuinka pärjäisimme, jos yhteiskunnan toiminta häiriintyisi? Olemmeko varautuneet siihen, että energian tuotantoon tulee häiriöitä, lämmön saanti, veden saanti tai sähkön saanti katkeaa? Olemmeko varanneet ruokatarvikkeita sen varalle, että emme pääsisikään kauppaan ostamaan ruokaa? Entä miten pidämme yhteyttä läheisiimme, jos esimerkiksi matkapuhelinliittymät eivät toimi?

Sähkökatkos voi olla mahdollinen niin kesällä kuin talvellakin. Kesällä myrskytuulet voivat kaataa puita sähkölinjojen päälle ja talvella taas tykkylumi voi aiheuttaa sähkökatkoksia. Kylmällä ilmalla sähkökatkokset haittaavat lämmittämistä, asunnot viilenevät yllättävän nopeasti talvella. Kuinka varautua? Lämpimiä vaatteita ja vilttejä tarvitaan riittävästi koko talouden tarpeisiin. Kynttilät, tulitikut ja toimivat taskulamput helpottavat tilannetta.

Kesällä sähkökatkoksesta voi olla haittaa ruoka-aineiden säilyvyydelle, jääkaapissa ruoka-aineet pilaantuvat ja pakastimessa olevat ruoka-aineet sulavat käyttökelvottomiksi. Säilyvyyttä voidaan parantaa pitämällä jääkaapit ja pakastin kiinni mahdollisimman pitkään. Pakastimen päälle voi laittaa eristykseksi maton tai paksun viltin. Jos sähkökatkos jatkuu pidempään, ruokaa voi valmistaa retkikeittimellä tai grillillä. Kuinka varautua? Riittävä määrä ruokatarvikkeita varastossa (kuivamuonaa) ja mahdollisuuksien mukaan pidetään yllä erilaisten ruuanlaittovälineiden käyttövalmiutta.

Vettä kotitaloudet tarvitsevat moneen toimintoon. Veden tulo voi loppua tai vesi voi olla saastunutta. Kannatta huomioida, että sen lisäksi, että juomme vettä ja käytämme vettä ravinnoksi, tarvitsemme vettä ruuanlaittoon ja hygieniaan. Kaupoista loppuvat myytävät vedet hyvin nopeasti vesikatkoksen pitkittyessä. Kuinka varautua? Puhdasta vettä pitäisi varata juotavaksi minimissään 2 l/vuorokausi/henkilö. Kannellisia, puhtaita varavesiastioita kannattaa varata.

Viestintä häiriötilanteessa voi olla haasteellista, jos sähkökatkos pitkittyy. Puhelinverkot toimivat sähkökatkojen aikana akkuvoimalla 3-12 tuntia, tarvittaessa kytkettävän varavoiman avulla jopa muutamia päiviä. Entä matkapuhelimen akku, kuinka pitkään se kestää? Viranomaiset välittävät radion ja TV:n kautta vaaratiedotteita. Kuinka varautua? Matkapuhelinten vara-akut auttavat pitkittämään käyttöaikaa jonkin verran. Paristokäyttöisen radion avulla on mahdollista kuulla viranomaisten tiedotteita ja ohjeita, myös lisäparistoja on hyvä olla. Erilaisissa häiriötilanteissa erityisesti tiedottaminen ja tiedon saanti ovat merkitsevässä roolissa. Tiedon saanti vaikuttaa myös henkiseen jaksamiseen.

Kun siis puhutaan kotivarasta ja varautumisesta, kyse on paljosta muustakin kuin kynttilöistä ja tulitikuista. Usein myös erilaiset häiriötilanteet tulevat yllättäen ja silloin kun niitä vähiten odotamme.

Lisätietoja ja ohjeita omatoimiseen varautumiseen löytyy pelastuslaitoksista, kotitalous- ja neuvontajärjestöistä, www.varaudu.info.

Kirjoittaja osallistui Etelä-Suomen CXXXIII alueelliselle maanpuolustuskurssille 17. – 21.9.2018 Haminassa.

 

Kati Tanninen
Toimialajohtaja, Liiketalous ja hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto
Saimaan ammattikorkeakoulu Oy

 

Kategoria(t): Terveys ja hyvinvointi Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.