Konkarit keskustelevat

Kuva: Sampo Kokkonen

Olen aina suhtautunut epäillen tallenteiden, videon tai puheen, käyttöön opetuksessa. ”Puhuva pää” opettajana tai valmentajana ei ole oikein ollut minun juttuni. Opettajan roolissa haluan kohdata opiskelijani ja päästä keskustelemaan heidän kanssaan ilman ylimääräisiä vempaimia. Virtuaaliopetuksen keinona hyvin toteutetut videot, jollaisia esimerkiksi TEDx:stä löytyy, toimivat kyllä osana opetusta, mutta en vieläkään usko virtuaalisuuden opetuksen voittokulkuun. Osin toisiin ajatuksiin tulin kuitenkin, kun Prima-hankkeen myyntikoulutuksen, B2B Sales ’n’ Marketing School, asiantuntijaksi pyydetty Ohto Nuottamo ei päässytkään paikalle livenä. Päätimme kokeilla haastattelua, jonka Kokkosen Sampo taltioi ja jonka editoimme lisäten videon mukaan kaavioita ja välitehtäviä. Haastattelun aiheena oli BtoB myynti ja Ohton kokemukset myyjien valmennuksesta.

Ohtolla on pitkä kokemus kartonkiteollisuuden kansainvälisestä asiakkuuksien johtamisesta. Työelämästä Ohto jäi pois muutama vuosi sitten, mutta omien sanojensa mukaan on edelleen myyntimies, nyt puolisonsa edustamassa yrityksessä. Totuuden nimissä tämä myyntityö taitaa olla hänelle mukava harrastus.

Rakensimme haastattelun käsikirjoituksen – tai oikeammin valitsimme teemat yhdessä Ohton kanssa ja pohdimme, mitkä teemat sopisivat koulutuksemme sisältöön parhaiten. Painottaisimmeko myyjän henkilökohtaista roolia vai olisiko koko organisaation merkitys myyntityössä tärkeämpi? Miten asiakas kohdataan erilaisissa ympäristöissä ja kulttuureissa ja miten saadaan muodostettua toimiva ja kumpaakin osapuolta hyödyttävä asiakassuhde? Näihin kysymyksiin Ohto vastaili omalla eloisalla tyylillään ja vastauksista huokui, kuten toivoinkin, se pitkä kokemus, joka auttaa näkemään ns. metsän puilta.

Prima-koulutuksen osallistujilta saimme palautteen mukana kiitoksia Ohton puheenvuorosta. Haastatellut nostivat spontaanisti esille videohaastattelun ja kertoivat kokeneensa sen kysymykset erittäin hyvin mietityiksi ja jopa kokivat, että haastattelussa oli kysytty joitakin asioita juuri heidän puolestaan. Prima-hanke jatkuu Kirsi Viskarin johdolla ja syksyn aikana käynnistetään toinen koulutus-pilot, jossa Ohton haastattelua tullaan käyttämään. Vastaavanlainen video tehdään syksyn aikana myös englanniksi.

Samuli Nikkanen
Lehtori, liiketalous
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Taide ja teknologia Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.