Kansainvälistä konetekniikkaa Saksassa

Pinnalla | Kansainvälinen insinööriviikko kokoaa vuosittain noin 80 opiskelijaa ja kymmenkunta opettajaa saksalaiseen Schmalkaldenin kaupunkiin.

Pieni Schmalkaldenin kaupunki entisessä Itä-Saksassa muuttuu joulukuun puolessa välissä viikon ajaksi tavallista kansainvälisemmäksi. Paikallisessa ammattikorkeakoulussa Schmalkalden Hochschulessa (Schmalkalden University of Applied Sciences) järjestetään silloin kansainvälinen insinööriviikko, International Engineering Week.

Vuonna 2018 tapahtuma järjestettiin jo kahdeksatta kertaa. Saimaan ammattikorkeakoulu on ollut tapahtumassa edustamassa Suomea joka vuosi.

Viikon ajatuksena on tarjota kansainvälisiä opiskelukokemuksia sekä saksalaisille että ulkomaalaisille opiskelijoille. Paikallinen ammattikorkeakoulu on muutenkin varsin kansainvälinen, sillä heillä on esimerkiksi englanninkielinen konetekniikan koulutusohjelma, joka itsessään kerää lukuisia ulkomaalaisia opiskelijoita ja vaihto-opiskelijoita.

Saimaan ammattikorkeakoululla on Schmalkaldenin kanssa pitkä, yli kaksi vuosikymmentä kestänyt yhteistyö. Nykyään kaksoistutkintosopimuksen puitteissa useita opiskelijoita liikkuu Schmalkaldenin ja Lappeenrannan välillä luontevasti vuosittain.

Itse tapahtumaan osallistuu noin 80 opiskelijaa ja kymmenkunta opettajaa ympäri maailman. Joulukuussa 2018 opettajia oli Brasiliasta, Bulgariasta, Ukrainasta, Kiinasta ja Suomesta sekä luonnollisesti isäntämaa Saksasta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Videolla kooste insinööriviikon opetuksen ulkopuolisista tapahtumista. Videon on kuvannut Jouni Könönen. Jos upotus ei toimi, voit katsoa videon täältä.

Viikon ohjelma on tiivis mutta antoisa. Kukin opettaja luennoi omasta aiheestaan ja kaikki huipentuu perjantaina pidettävään kirjalliseen kokeeseen. Jokainen luennoitsija tarkistaa omat tenttikysymyksensä, ja jos pisteitä tulee yhteensä riittävästi, opiskelija ansaitsee 2,5 opintopistettä.

Viikkoon sisältyy toki muutakin kuin pelkkää luennointia ja opiskelua. Maanantai-illan keilailu on muodostunut perinteeksi. Illan pimetessä Thüringenin vuoriston rinteessä sijaitsevasta keilahallista kaikuu riemunkiljahduksia sekä toisinaan pettyneitä huokauksia. Huomionarvoista on se, että opettajat ja opiskelijat osallistuvat luontevasti samaan tilaisuuteen ja äänekästä kannustusta tulee puolin ja toisin.

Viikon aikana tavataan perinteisesti myös kaupungin pormestari, joka pitää puheen lähes tuhat vuotta vanhassa kaupungintalossa ja tarjoilee kaikille halukkaille hehkuviiniä eli Glühweiniä joulumarkkinoilla. Kaupunki henkii historiaa. Monet keskustan rakennukset ovat satoja vuosia vanhoja, ja kaupungissa pääsee tutustumaan muun muassa paikkoihin, joissa Martin Luther on asunut tai muuten vaikuttanut.

Kaiken edellä kerrotun lisäksi ohjelmaan kuuluu vierailuja alueen yrityksiin. Tällä kertaa yksi bussillinen opiskelijoita ja opettajia vieraili erikoiskoneita ja muotteja valmistavalla AWM:llä ja toinen bussillinen autoteollisuuden alihankkija BorgWarnerilla. Vierailujen jälkeen koukattiin Erfurtin joulumarkkinoilla, joilta matka jatkui keskiaikaiseen linnaan ritari-illalliselle.

Tapahtumia viikkoon on saatu mahtumaan paljon, mutta aikataulu ei kuitenkaan ole juoksemista paikasta toiseen. Meillä suomalaisilla on paljon opittavaa saksalaisten vieraanvaraisuudesta ja organisointikyvystä. Jälkimmäiseen liittyen on mainittava, että insinööriviikkojen käytännön järjestelyistä vastaa opiskelijaryhmä. Ryhmän päällikkö kuittaa itselleen hommasta pienen palkan, ja kaikki saavat todistuksen tapahtuman järjestämisestä.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma on mieleenpainuva kokemus ensikertalaiselle ja myös seitsemättä kertaa tapahtumaan osallistuvalle. Tapahtuma on tuttu, mutta kuitenkin aina erilainen. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan vastaaviin tapahtumiin, joita järjestetään ympäri Eurooppaa!

Simo Sinkko
Lehtori, konetekniikan koulutus
Saimaan ammattikorkeakoulu

Jouni Könönen
Lehtori, liiketalouden koulutus
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Taide ja teknologia Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.