Maaseutumatkailu tarjoaa sisältöä merkittäviin matkailukysynnän trendeihin. Näitä trendejä ovat hyvinvointi, paikallisuus ja jakamistalous. Ruoan puhtaus, aitous, terveellisyys ja paikalliset tuotteet ovat kiinnostuksen kohteita hyvinvointia etsiville. Paikallisuus voi tulla esille maaseudulla nautituissa tuotteissa sekä alueelle tyypillisissä ruoissa. Tuotteiden ohella persoonallisuus, vieraanvaraisuus ja kodinomaisuus ovat keskeisiä vetovoimatekijöitä maaseudulle suuntautuvalle matkailulle.
NEWELRA (New Earning Logistics in Rural Areas) –projekti on Nordplus-ohjelman rahoittama projekti, joka keskittyy maaseutumatkailun kehittämiseen. Hankkeen verkostoon kuuluu Saimaan ammattikorkeakoulu, Pärnu College Virosta, Vidzemen ammattikorkeakoulu Latviasta ja verkostoa koordinoiva Kauno Kolegian ammattikorkeakoulu Liettuasta.
Kansallisessa ennakkotehtävässä Saimaan ammattikorkeakoulun suomalaiset ja kansainväliset opiskelijat tutustuivat yhdessä maaseutumatkailun yrityksiin kaakkois-Suomen alueella. VisitFinlandin kansainvälistymiskriteerien perusteella opiskelijat analysoivat yritysten haasteita teemahaastattelujen avulla. Intensiiviviikko Valmierassa, Latviassa puolestaan vei opiskelijat ensimmäisen kerran Latviaan ja tutustutti heidät latvialaisiin, liettualaisiin ja virolaisiin alan opiskelijoihin ja latvialaiseen Ezerpriedesin leirintäalueeseen ja sen yrittäjään Zane Jegereen.
Intensiivijakso alkoi kansallisen ennakkotehtävän tuloksien esittelyllä, jossa ilmeni, että maaseutumatkailuyrityksillä on samankaltaisia haasteita niin Suomessa kuin Baltian maissakin. Yritystoiminnan sesonkiluontoisuus, yrityksen vaikea saavutettavuus, maaseudun autioituminen ja sen aiheuttamat vaikeudet pätevän henkilökunnan löytämisessä koettiin haasteiksi kaikissa maissa.
Valmistautuminen case-yritykseen vierailuun toteutui kuulemalla verkoston opettajien alustuksia aiheista kuten ongelmalähtöinen oppiminen, maaseutumatkailun trendit ja palvelumuotoilu. Ennen tutustumista yritykseen vierailtiin alueen merkittävässä vetovoimakohteessa, Skanaiskalnsin luonnonpuistossa ja perehdyttiin alueen kulttuuriperintöön. Luonnonpuisto toimii sekä paikallisten että matkailijoiden virkistäytymispaikkana, sillä sieltä löytyy ikimetsiä, luolastoja, hiekkikivikallioita ja sekä syvässä uomassa virtaava Salaca-joki. Erikoisuuteena luonnonpuistossa on paikallisten kädentaitajien tekemiä puuveistoksia luontopolun varrella.
Yritysvierailun kohteena oli leirintämatkailualue Burtnieks-järjen alueella. Leirintäalue tarjoaa mahdollisuudet majoittumiseen mökeissä, telttailualueella sekä veneiden vuokrausta kalastusmatkailijoita varten. Vierailun aikana tutustuttiin yrittäjän arkeen ja yritystoiminnan haasteisiin. Case-yritykseen tutustuminen toi karulla tavalla esiin, kuinka matkailuyrityksen pyörittäminen Latviassa on usein taistelua toimeentulon niukkuudessa. Matkailun lisäksi toimeentuloa hankitaan muusta maaseudun tuotantotoiminnasta. Yrityksen kapea asiakassegmentti, heikko ja epäselvä visio yritystoiminnasta, vanhentunut rakennuskanta ja investointivarojen puute olivat kaikki asioita, jotka tulivat esille opiskelijoiden haastattelussa. Kuinka luodaan uutta, jos yrityksen liikevaihto on 25 000€ ja käytössä on 3000 – 5000€ budjetti vuotuisiin investointeihin?
Opiskelijat innovoivat hyvin erilaisia matkailutuotteita, joista osa oli erittäin konkreettisia ja toteuttamiskelpoisia. Yrittäjän mieleen olivat luontolähtöiset hemmottelutuotteet pariskunnille, frisbeegolf ja viihdettä ja oppimista yhdistävät tuotteet. Yrittäjän pitkän tähtäimen tavoite on kehittää leirintäalueesta ekologinen maaseutumatkailukohde. Opiskelijat eivät tuoneet johtopäätöksissään esiin paikallisuuden hyödyntämistä tai vastuullista matkailua. Kausihinnoittelua tai dynaamista hinnoittelua ei myöskään tuotu esille yrityksen kannattavuuden kehittämisessä.
Lehtori Jaana Häkli
Lehtori Ilkka Lehtola
Saimaan ammattikorkeakoulu