Intensiivikurssit – kiitotie hyviin matkailun oppimistuloksiin

Pinnalla | NEWELRA-projektissa opiskelijat Suomesta ja Baltian maista kehittävät yhdessä maaseudun matkailutoimintaa. Intensiivikurssit ovat monella tapaa kiitotie hyviin oppimistuloksiin.

Kansainvälinen opiskelijajoukko hymyssä suin Kaunasissa, Liettuassa. Kuva: Jaana Häkli

Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmä osallistuu Nordplus-rahoitteiseen kansainväliseen NEWELRA-projektiin, jonka tavoitteena on kehittää maaseudun matkailutoimintaa Suomessa ja Baltiassa.

Vuoden aikana verkoston oppilaitokset toteuttavat kolme intensiivikurssia, joilla kehitetään maaseutumatkailun tuotteita, tarinallistetaan matkailupalveluja tai perehdytään kylpylä- ja hyvinvointimatkailuun.

Syyskuussa Liettuan Kaunasissa toteutetussa intensiivikurssissa suomalaisista ja kansainvälistä opiskelijoista koostunut ryhmä tutustui aluksi kahteen eteläsavolaiseen yritykseen haastatellen sen yrittäjiä ja laatien ennakkotehtävän. Yrityksiksi valikoituivat viime aikoina paljon mainetta ja jopa matkailualan palkintoja saaneet puumalalaiset Olkkolan lomamökit ja ravintola Niinipuu sekä matkailukeskus Sahanlahti.

Ennakkotehtävän avulla opiskelijat perehtyvät esimerkiksi maaseutu- tai kylpylämatkailun erityispiirteisiin kussakin maassa tai tarinallistamisen käyttöön matkailun kehittämisessä. Matkailun yritystoiminnan haasteet kuten sesonkiluonteisuus, maaseutuyrittäjän arki, matkailuyrityksen saavutettavuus sekä kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuus konkretisoituvat opiskelijoille yrittäjien haastatteluissa ja jopa matkalla yritykseen. Ravintola Niinipuuhun päästäkseen on matkustettava jopa vanhalla kunnon lossilla, mikä aasialaisille opiskelijoille on eksoottista.

Verkoston Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Suomessa sijaitsevat ammattikorkeakoulut  mahdollistavat jaettavaa asiantuntijuutta. Verkostoon kuuluvan Pärnu Collegen erikoisosaamista on kylpylöiden johtaminen ja brändääminen, ja Virossa opiskelijat pääsivät näkemään, millaisia hyvinvointipalveluja maaseutumatkailuyritys voi tuottaa. Saimaan ammattikorkeakoulu puolestaan on tuonut verkostoon paljon osaamista tarinallistamisen hyödyistä matkailualalla.

Intensiivikursseilla tarkastellaan neljän eri maan maaseutumatkailuyrityksiä. Opiskelijat perehtyvät yrityksen toimintaan ja esittivät ehdotuksia yrityksen uusista palveluista, kohderyhmistä ja markkinoinnin toteutuksesta.

Intensiivikursseilla opiskelijat huomaavat lyhyessä ajassa, kuinka tehdä kompromisseja tai kuinka esitellä ja argumentoida omaa ideaansa. Tuotteistamisprosessi konkretisoituu ja myyntipuheen pitoa englanniksi pääsee harjoittelemaan aidossa tilanteessa kohdeyrityksen yrittäjän silmien alla. Autenttiset oppimistilanteet opettavat silloinkin, kun oman idean sudenkuoppia ei nähdä ja niihin langetaan. Yrittäjän ja ohjaavien opettajien palautteesta opitaan.

Intensiivikurssit mahdollistavat lyhytaikaisen kansainvälistymisen, joka alentaa kynnystä lähteä vaihtoon pidemmäksi aikaa. Kansainvälisen ryhmätyöskentelyn kautta opiskelijat oppivat toistensa työskentelykulttuureista.

Taustatyön laadussa ja raportoinnin akateemisuudessa on suuriakin kulttuurisia eroja, vaikka verkoston oppilaitokset ovat maantieteellisesti niin lähellä toisiaan. Euroopan ulkopuolelta tulevat, mutta Suomessa, Virossa ja Liettuassa tutkintoaan opiskelevat opiskelijat rikastuttavat intensiiviviikon opiskelijajoukkoa ei-eurooppalaisilla näkemyksillään. Monikulttuurisissa ryhmätöissä esiin tulevat myös esimerkiksi erilainen ajankäyttö ja segmentoinnin haastavuus.

Lyhyillä intensiivikursseilla opiskelijat pääsevät näkemään myös maita, kaupunkeja ja paikkoja, jotka eivät muuten tulisi tutuiksi. Pärnu kylpyläkaupunkina tai Kaunas katolilaisen ja ortodoksikirkon risteyksenä – kaupunki, jossa on Euroopan pisin ostoskatu ja aktiivinen modernin taiteen skene. Kurssien parasta antia ovat kuitenkin varmasti ne monet verkostokontaktit, joita opiskelijat luovat intensiivikurssien aikana.

Jaana Häkli
Lehtori
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Matkailu ja palveluliiketoiminta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.