
kuva: Pasi Juvonen
Innoduel – Esimerkki digitalisen osallistamisen työkalusta
Tausta
Lappeenrannan ja Imatran kaupungit ovat mukana Digikaappaus –hankkeessa*. Yhtenä yhteisenä kehityskohteena kummankin kaupungin kanssa on ollut asukkaiden digitaalinen osallistaminen mm. joukkoliikenteen kehittämistä koskevaan ideointiin. Tämä artikkeli esittelee lyhyesti, miten Innoduel –ohjelmistoa hyödynnettiin Imatran ja Lappeenrannan kaupunkien kanssa osallistamiskokeilussa. Laajempi artikkeli kokeilun vaiheista (ilman Innoduelin esittelyä) on kirjoitettu jo aiemmin Jyri Hännisen toimesta.
Innoduel – ohjelman toiminta pähkinänkuoressa
Ohjelma toimii pilvipalveluna ja sen ydinidea on tarjota käyttäjälle kaksi ideaa, joista käyttäjä klikkaamalla valitsee mielestään paremman. Kun ideapareja on arvioitu kymmenkunta, ohjelma tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden lisätä omia ideoitaan äänestykseen. Ohjelman algoritmi nostaa myös tuoreita ideoita äänestykseen, jotta ne pääsevät kilpailemaan jo kannatusta saaneiden ideoiden kanssa.
Ennen ideoinnin julkistamista tutkijat syöttivät järjestelmään jonkin verran (61) siemenideoita, jotta kokeilu voitiin käynnistää. Tämän jälkeen kokeilu käynnistettiin sekä Imatralla että Lappeenrannassa ja kokeilusta viestittiin useissa kanavissa. Osallistamiskokeilu oli käynnissä noin kolme viikkoa.
Tulokset – Lappeenranta
Kokeilun aikana Lappeenrannassa esitettiin yhteensä 268 uutta ideaa, ideapareja arviointiin 16 482 kertaa ja arviointiin osallistui 834 käyttäjää. Kolme suosituinta ideaa olivat:
- Vihreä aalto Lappeenrantaan (voitto % 65)
- Pohjoisesta tuleville parempi kulureitti 6- tielle (voitto % 64)
- Toimivat bussiyhteydet Matkakeskukseen ja sieltä lähteviin ja saapuviin busseihin ja juniin (voitto % 58)
Opit ja yhteenveto
Digitaalisessa osallistamisessa ohjelmistoja ja palveluja on tarjolla runsaasti. Pienellä etsimisellä löytyy helppokäyttöisiä ratkaisuja, joten muutos toiminnassa jää harvoin tekniikasta kiinni. Huomioita vaativat enemmän ihmisten pinttyneet toimintatavat ja niiden muuttaminen, jotta uudenlaisille kokeiluilla ja niistä oppimiselle syntyy edellytyksiä.
Kummankin kaupungin edustajat olivat tyytyväisiä käytettyyn ohjelmistoon ja osallistamiskokeiluun. Äänestyksessä parhaiten pärjänneet 3 ideaa on jo otettu jatkotyöstettäväksi ja niiden pohjalta on tarkoitus kehittää joukkoliikennettä. Myös uusia kokeiluja osallistamiseen on toteutettu ja suunnitteilla.
Digikaappaus-hanke* aktivoi elinkeinoelämää, kaupunkeja ja kuntalaisia luomaan yhdessä uutta siten, että jokainen osapuoli hyötyy yhteistyöstä. Digikaappauksessa tutkitaan uusia toimintatapoja digitaalisten palveluiden kehittämiseen yhdessä. Tutkimuksessa hyödynnetään nopeaa kokeilevaa kehittämistä, jossa korostuu runsaan ennakkosuunnittelun sijasta tekemisen meininki. Toisaalta digitaalisten palveluiden ideointiin ja kehittämiseen on osallistettu eri sidosryhmiä, millä varmistetaan palveluiden toiminta käyttäjien näkökulmasta. Digikaappaus-hanke toteutetaan Saimaan ammattikorkeakoulun, Lappeenrannan teknillisen yliopiston, 9 yrityksen ja kahden kaupungin tiiviissä yhteistyössä. Hanketta ovat rahoittaneet Tekesin Liideri-ohjelma, Saimaan ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä mukana olevat yritykset ja organisaatiot ja se toteutetaan vuosien 2016 – 2018 aikana.
Pasi Juvonen
Tiimivalmentaja, tietotekniikan lehtori (TkT)
Saimaan ammattikorkeakoulu