Tutkimus & kehitys | Hyvinvoinnin tilat -hanke tekee tyhjillään olevista tiloista avoimia toimintakeskuksia. Lappeenrannassa Me-talon Soppi Sammonlahdessa toimii muun muassa perhekahvila ja myös ammattikorkeakoulun opiskelijoilla on Sopen toiminnassa tärkeä rooli.

Kuva: Anne Backman
Hyvinvoinnin tilat -hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama kansallinen hanke, joka toteutetaan viiden toimijatahon yhteishankkeena aikavälillä 1.11.2017–31.10.2020. Hankkeen hallinnoijana ja päävastuullisena toimii Hyötykasviyhdistys ry. Osatoteuttajina toimivat Metropolia ammattikorkeakoulu, Saimaan ammattikorkeakoulu, Seinäjoen kansalaisopisto ja Lapinjärven kunta.
Hyvinvoinnin tilat -hankkeessa muokataan tyhjentyneistä tiloista avoimia hyvinvointitoiminnan keskuksia. Toiminta kumpuaa tilan historiasta, alueen ja asukkaiden tarpeista sekä toimijan omista vahvuuksista ja tarpeista.
Hankkeen tavoitteena on kehittää Hyvinvoinnin tilat -toimintamalli sekä koota verkosto, jossa hyvinvoinnin tilojen toimijat voivat vaihtaa kokemuksiaan, oppia toisiltaan ja kehittää yhdessä uutta. Päämääränä on, että verkoston toimintamallin avulla ihmisten osallisuus ja hyvinvoinnin kokemukset lisääntyvät. Ihmisten mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä ja omiin yhteisöihinsä kasvavat. Toimintaan osallistumisen kynnys alenee ja vähentää luonnollisella tavalla monien kokemaa yksinäisyyttä.
Hankkeessa kehitetään neljää erilaista hyvinvoinnin tilaa: Annalan huvilaa Helsingissä, vanhaa lääninsairaalaa Seinäjoella, kirjaston yläkertaa Lapinjärvellä ja arjen olohuonetta, Me-talon Soppi Sammonlahtea Lappeenrannassa.
Me-talon Soppi Sammonlahti on moniammatillinen asukas-, asiakas- ja työelämälähtöinen toiminta- ja oppimisympäristö ja kohtaamispaikka sammonlahtelaisille. Soppi sijaitsee S-marketin yhteydessä, entisen tyhjilleen jääneen kahvion tiloissa. S-market päätyi antamaan tilan Me-talon ja hankkeen käyttöön, ainakin toistaiseksi – ja ilmaiseksi.
Yhteisen keskustelun kautta tilalle löytyi nimi Soppi. Nimi kertoo siitä, että paikka on sangen pieni ja sijaitsee kauppakeskuksen yhdessä kulmassa. Tila on kuitenkin viihtyisä ja helposti kaikkien saatavilla. Hankkeen tavoitteiden näkökulmasta tila on myös todella matalan kynnyksen paikka: kauppakeskukseen on helppo tulla eikä se leimaa ketään. Alueen asukkaiden osallisuuden kokemuksen vahvistaminen voi toteutua monin tavoin. Kaikki ovat sinne yhtä tervetulleita.
Sopen toiminta on rakennettu sammonlahtelaisten omien ajatusten, ideoiden ja toiveiden pohjalta. Sammonlahden asukasyhdistys ja Sammonlahden monikulttuurinen asukasyhdistys olivat ensimmäisiä yhteistyökumppaneita hankkeen käynnistämisvaiheessa. Merkittävinä Saimaan ammattikorkeakoulun yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat myös Eksote, Me-talo/Me-säätiö, Mannerheimin lastensuojeluliiton Kymen piiri ja Lappeenrannan Mielenterveysseura / Saimaan kriisikeskus.
Hankkeessa oppilaitosyhteistyötä olemme tehneet Saimaan ammattiopiston sekä Etelä-Karjalan kansalaisopiston kanssa. Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita ja toiminnan viitoittajia ovat olleet Heikintalo ry, Tikankulma (srk), EKTA ry sekä ASPA-koti Virna.
Tällä hetkellä Sopessa järjestetään esim. perhekahvilatoimintaa, naapuriäititoimintaa, digineuvontaa, erilaisia taide- ja hyvinvointilähtöisiä työpajoja. Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoilla on tässä toiminnassa varsin merkityksellinen rooli. Opiskelijat ovat mukana sekä toiminnan kehittäjinä ja aktiivisina osallistujina että ammatillisen osaamisen oppijoina. Toimintaa kehitetään edelleen kävijöiden ehdotusten mukaan. Soppi on innostavan tekemisen, oppimisen ja yhdessäolon paikka, joka on siellä missä ihmisetkin ovat!
Anne Backman
Lehtori, sosiaaliala
Saimaan ammattikorkeakoulu
Pia Halonen
Lehtori, terveysala
Saimaan ammattikorkeakoulu