FINNIPS: pääsykokeiden valvojana Moskovassa

Pinnalla | FINNIPS – Finnish Network for International Programmes, on 10 suomalaisen ammattikorkeakoulun verkosto, jonka päätehtävänä on järjestää pääsykokeet englanninkielisiin ohjelmiin Suomen ulkopuolella.

Luokkatila on valmiina koetilaisuuteen. Kuva: Olesia Kullberg

Tänä vuonna pääsykokeet järjestettiin 40 vieraskieliseen tutkinto-ohjelmaan Brasiliassa, Meksikossa, Intiassa, Kazakstanissa, Keniassa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Unkarissa, Venäjällä ja Vietnamissa.

Pääsin tänä vuonna ensimmäistä kertaa koevalvojan tehtäviin Moskovaan. Kaikki oli uutta, ja niin kuin aina – sain uusia kokemuksia ja tapasin uusia ihmisiä. Uudet kokemukset koskivat pääasiassa FINNIPS koevalvojan tehtäviin ja uusien ihmisten kohtaamisessa yllätyin venäläisten nuorten suvaitsevuuteen. Mutta otetaan asiat järjestyksessä.

FINNIPS koevalvojan tehtäviin kuuluu tenttipapereiden ja muiden dokumenttien tulostaminen Suomessa, niiden kuljettaminen kohdemaahan, osallistujien rekisteröinti ja dokumenttien tarkistus koepäivänä, kokeen valvominen, suullisen keskustelun pitäminen ja arviointi, sekä tenttipapereiden lajittelu ja niiden tuonti Suomeen. Kirjallinen tentti kestää kolme tuntia, jonka jälkeen osa hakijoista osallistuu myös suulliseen tenttiin. Suullinen tentti järjestetään 3-5 hengen ryhmässä keskustelumuodossa: osallistujat saavat case-ohjeen, josta he keskustelevat noin 20 minuuttia. Valvojat arvioivat jokaisen osallistujan vuorovaikutus taitoja, keskustelun sisältöä, sekä kielellisiä aspekteja asteikolla 0-2.

Vaikka olimme kollegan kanssa ensimmäistä kerta koevalvojina, tuntui että tiesimme mitä täytyi tehdä. Jaoimme roolit luonnollisella tavalla ja rekisteröinti sekä kokeiden pitäminen tuntui helpolta. Englannin kielen opettajina suullisten keskustelujen arviointi oli meille tuttu. Yllätyksenä tuli se, kuinka kauan kesti dokumenttien tarkistus, kun osaa dokumenteista puuttui. Osalla puuttui passinkopio, osalla – kutsu koetilaisuuteen, osalla – valokuva. Kaikki kuitenkin järjestyi, ja lopulta saimme kaikki tarvittavat dokumentit kasaan.

Paikallisena erikoisetuna saimme kokeilla venäläisten yliopistojen sisäänpääsy järjestelmä: vierailija voi päästä yliopistoon vaan jos hänen nimensä on kutsulistalla. Kutsulistat ilmeisesti valmistuvat edellisenä päivänä, joten ex tempore vierailut eivät ole mahdollisia. Niinpä yksi jälki-ilmoittautunut opiskelija koki tämän järjestelmän soveltamista kahdesti: aamulla hän sai luvan tulla sisään poikkeusluvalla; iltapäivällä, kun hän kävi ottamassa valokuvan dokumentteihin, hän ei enää päässyt sisälle. Hänen suullisen keskustelunsa piti sitten järjestää yliopiston pihalla, Moskovan auringon valossa ja katumetelin seurassa.

Yliopiston pihalla. Kuva: Olesia Kullberg

Nuorten suvaitsevuus yllätti positiivisesti. Venäjällä sisätiloissa on lämmin talvella, Suomen mittareissa sellaisia asteita voi löytää ehkä vaan saunassa talvella. Puolen tunnin kokeen aloittamisesta huone, jossa oli pari kymmentä jännittynyttä nuorta kirjoittamassa vastauksia tenttikysymyksiin, oli sietämättömän kuuma. Avatusta ikkunasta puhalsi maaliskuun kylmä tuuli, joka toi mukanaan myös suuren kaupungin katumeteliä, joten ikkunaa ei voinut pitää auki pitkään. Luokan ovi avautui jatkuvasti, ilmeisesti tilaan oli merkitty joku toinen tilaisuus samaan aikaan. Sen lisäksi tekniikan kokeessa löytyi virhe, josta me ilmoitimme kokeen alkaessa. Kaikista näistä vaikeuksista huolimatta, osallistujat olivat erittäin rauhallisia ja asiallisia: kukaan ei valittanut, eikä näyttänyt ärsytystä. Kokeiden jälkeen kaikki olivat todella iloisia ja kiittivät sydämellisesti kokeiden järjestämisestä.

Tällä reissulla tapasin fiksuja, ahkeria ja kohteliaita nuoria ihmisiä, jotka pyrkivät opiskelemaan suomalaisiin ammattikorkeakouluihin, koska he arvostavat suomalaista koulujärjestelmä ja uskovat että suomalainen tutkinto on lupaava alku heidän urallensa. Todellakin toivon heille kaikille menestystä ja onnea heidän alkavassa aikuisten elämässä!

 

Olesia Kullberg
Lehtori
LAB-ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Matkailu ja palveluliiketoiminta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.