Esteettömyys esillä Skinnarilan kampuksella

Pinnalla | Miten sujuu kulkeminen kampuksella keppien kanssa? Mitä kautta pitää kiertää pyörätuolilla luennolle, ettei vastaan tule portaikkoa? Miten väliovista pääsee tavarankuljetuskärryn kanssa? Muun muassa tällaiset esteettömyyteen liittyvät kysymykset ovat arkipäivää Skinnarilan kampuksella.

Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Merja Heino ja opiskelijakunta SAIKON hallituksen puheenjohtaja Emma Kokkonen lähdössä suorittamaan esteettömyyshaastetta. Kuva: Tuuli Mirola

Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAIKO haastoi rehtori Merjan Heinon keväällä 2019 esteettömyyshaasteeseen. Haasteen tarkoituksena oli nostaa esteettömyysasiat esille kampuksella. Rehtori tarttui rohkeasti haasteeseen ja lähti pyörätuolissa istuen suorittamaan opiskelijakunnan laatimaa tehtävälistaa.

Tehtävä vei ympäri kampusta ammattikorkeakoulun parkkipaikalta asioimaan opiskelijakunta SAIKOn toimistossa, tapaamaan opettajaa työhuoneessa, etsimään esteettömän WC:n, lounastamaan opiskelijaravintolassa, tekemään tentti Exam-tilassa ja lopuksi treenaamaan kuntosalille. Tyypillinen opiskelijan päivä siis!

Opiskelijakunnan haasteessa kiinnitettiin huomiota kampuksen eri toimintojen saavutettavuuteen. Skinnarilan kampuksella on 2019 toteutettu koko kampuksen kattava esteettömyyskartoitus ja laadittu sen perusteella esteettömyysselvitys. Tämä on toteutettu osana valtakunnallisen TOTEEMI – Työssä oppimassa työhön -hankkeen toimenpiteitä.

Kartoituksen toteuttivat Saimaan AMK:n Toteemi-hankeryhmä yhteistyössä yliopiston ja ammattikorkeakoulun kiinteistö- ja työsuojeluhenkilöstön edustajien kanssa. Myös ylioppilaskunta LTKY:n ja opiskelijakunta SAIKOn edustajat osallistuivat kartoitukseen.

Esteettömyydellä tarkoitetaan yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintaan itsenäisesti. Siihen liittyy monia erilaisia osa-alueita, joita ovat esimerkiksi fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen esteettömyys. Kampuksen esteettömyyskartoituksessa selvitettiin Lappeenrannassa Skinnarilan kampuksella toimivien Saimaan ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston fyysisen ympäristön esteettömyyden nykytila.

Esteettömyyskartoituksessa on käytetty Rakennetun ympäristön esteettömyyden kartoitusmenetelmää (ESKEH), jolla saadaan tietoa siitä, miten esteettömyydelle asetetut kriteerit toteutuvat kampuksella. Kartoituksen aikana korjattiin jo useita yksittäisiä esteettömään liikkumisen liittyviä ongelmakohtia, mutta kerättyä tietoa voidaan hyödyntää myös myöhemmin kampuksen korjaus- ja muutostöiden suunnittelussa.

Fyysinen esteettömyys on vain osa esteetöntä opintopolkua. Opintojen esteettömyyden varmistamiseksi Toteemi-hankkeessa on laadittu ohjeet esteettömän opiskelun edistämiseksi Saimaan ammattikorkeakoulussa. Ohjeiden tarkoituksena on auttaa opiskelijoita, opettajia ja muuta henkilökuntaa yhdessä löytämään ratkaisuja yksittäisen opiskelijan tai opiskelijaryhmän opiskelun esteiden poistamiseksi. Ohjeessa on mm. linjattu ne menettelytavat, joilla mahdollistetaan opiskelijan tarvitsemat erityisjärjestelyt esim. vamman, sairauden tai erilaisten oppimisvaikeuksien vuoksi.

Tavoitteena on, että kampusalue palvelee hyvin kaikkia käyttäjiä ja jokaisella opiskelijalla on tasavertaiset mahdollisuudet opiskella ja saada tarvitsemansa opiskelijapalvelut.

Tuuli Mirola
Yliopettaja
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Terveys ja hyvinvointi Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.