Digitutorit oppivat ”oikeissa töissä”

Kevätaurinko ja kissojen naukuminen kuuluvat erottamattomasti yhteen. Mutta lisätäänpä siihen vielä ripaus digiloikkaa ja lopuksi kissanristiäiset.

Saimaan ammattiopisto Sampon datanomiopiskelijat kuvaavat videota Lappeenrannan seudun eläinsuojeluyhdistyksessä Hakalissa. Video on suunnattu vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille, joita yhdistykseen kaivataan lisää. Janina Pohju kertoo videolla, mitä vapaaehtoisena toimiminen vaatii ja mitä se antaa. Laura Hölkki puolestaan valottaa eläintenhoidon saloja. Välillä kuva siirtyy päätähtiin, huostaan otettuihin kissoihin, joita Eläinkoti Pesässä on parikymmentä.

Tuomas Peräkylä pitelee videokameraa tottuneesti. Kokemusta hänellä on vastaavanlaisesta jo aiemmilta kuvauskeikoilta. Taustalla Eppu Porkka, Lauri Kosonen ja Rasmus Parkkari tarkkailevat kuvausta. Myöhemmin he paneutuvat videon editointiin. He kaikki ovat Sampon digitutoreita.

Laura Hölkki kertoo eläinten hoidosta, ja Tuomas Peräkylän kamera käy. Kuva: Ulla Lieri.

Saimaan ammattiopistossa luodaan työelämän digitutor-mallia, jossa datanomiopiskelijat toimivat digiosaajina ja -opastajina omassa oppilaitoksessaan opiskelijoille ja opettajille, mutta myös ulkopuolisille tahoille.

– Oikeat asiakastyöt ovat motivoivia hommia, nuoret miehet sanovat yhdestä suusta.

Myös lehtori Mika Hiltunen puhuu ”oikean työn” puolesta:

– Tämä on vaihtoehtoinen tapa opiskella, ei istuta koulun penkillä vaan tehdään työtä. Ammatillisen koulutuksen reformin mukaan tällaista toivotaan lisättävän. Videon kuvaaminen ja editointi liittyvät tutkinnon perusteissa sopivasti multimediatuotannon tutkinnon osaan.

Digitutoreita Sampossa on yhteensä 10. Tähän mennessä he ovat itse videoinnin ja editoinnin lisäksi myös opastaneet videon tekemisessä. Asiakastöihin on kuulunut lisäksi verkkosivujen ja facebook-sivujen tekemistä sekä erilaisia käyttökoulutuksia ja koulutusmateriaalien kokoamista.

– Mielenkiintoisinta on kuvaaminen ja editointi. Niissä pääsee hyödyntämään omaa osaamistaan. Tuntuu, että sulavasti on mennyt, ja ollaan onnistuttu, digitutorit miettivät.

Asiakkaan puolella tunnutaan myös olevan tyytyväisiä yhteistyöhön.

– Meille opiskelijatyöt ovat tervetulleita. Samalla odotamme heiltä omia ideoita ja ajatuksia. Seuraavaksi voisimme antaa jäsenlehtemme taiton opiskelijoille tehtäväksi, kertoo Suvi Rautsiala eläinsuojeluyhdistyksestä.

Videointi on päättynyt, ja seuraavana on edessä sen editointi koululla. Mutta sitä ennen on kissanristiäisten vuoro. Kuvauspäivän aamuna taloon saapui uusi kollikissatulokas, jolle digitutorit saavat kunnian antaa nimen. Tipa köllii häkissään samalla, kun kuvausväki nauttii ristiäiskahvit.

Seuraavana päivänä Eppu, Lauri ja Rasmus opastavat Eläkeliiton Lappeenrannan yhdistyksessä internetin käyttöä, joten työt ja asiakaskohteet vaihtelevat.

Digitutor-toiminta liittyy OOODi – Opiskelijat, ohjaajat ja opettajat digitutoreina yhdessä -hankkeeseen, jota hallinnoi Jyväskylän Koulutuskuntayhtymä. Yhteistyökumppaneina mukana ovat Saimaan ammattiopisto Sampo, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Satakunnan koulutuskuntayhtymä ja SASKY koulutuskuntayhtymä. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.

Viestintäkoordinaattori Ulla Lieri
Saimaan ammattiopisto Sampo

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.