B2B-myyntikoulutus ja videoiden monipuolinen hyödyntäminen

Kuva: Sampo Kokkonen

Videoiden hyödyntäminen koulutuksissa ja opetuksessa on nykyään jo hyvin tavallista. Tai itseasiassa siitä puhutaan kuinka sen tulisi olla arkipäiväistä. Onko videoista aidosti hyötyä? Tehostaako videoiden käyttö opetusta? Kuinka selättää videotuotannon tekniset haasteet? Olen ollut lukuisissa videointiprojekteissa ja mm. edellä mainitut kysymykset ovat nousseet esille. Avaan seuraavassa hieman näkemyksiäni videoiden hyödyntämisessä koulutuksessa ja peilaan niitä Saimaan ammattikorkeakoulun B2B Sales ’n’ Marketing School –koulutuksen kokemuksiimme. (Em. koulutus kuuluu ”PRIMA – Osaamisella kasvua ja kilpailukykyä eteläkarjalaiseen teollisuuteen” –hankkeeseen)

Ensinnäkin videoita ei tulisi käyttää vain siksi, että videointi on mahdollista. Se olisi kärjistäen hieman sama kuin kulkisi aina sateenvarjo päänsä päällä vain siksi, että sateenvarjo on olemassa. Satoi tai paistoi. Perusteltuun videoiden hyödyntämiseen opetuksessa on mielestäni viisi pääsyytä:

1. Vuorovaikutuksellisuuden lisääminen

2. Skaalautuvuus

3. Ajasta ja paikasta vapauttaminen

4. Uuden perspektiivin avaaminen

5. Oppimistapahtuma

Vuorovaikutuksellisuuden lisäämisellä tarkoitetaan sitä tilannetta, että opettaja ja opiskelijat eivät ole fyysisesti samassa paikassa, mutta esittäytyvät ja/tai kommunikoivat videoiden välityksellä. Tämän ei tarvitse olla reaaliaikaista, mikäli itse opetus ei sitä vaadi. Verkkokurssien opettajien esittäytymiset ovat ehkäpä tyypillisin esimerkki tästä. PRIMA-hankkeessa opiskelijat esittäytyivät niin opettajille kuin kanssaopiskelijoilleen videoiden avulla jo ennen kurssin alkamista. Näin ollen ensimmäisessä lähipäivässä ryhmäytyminen oli jo käynnistetty varsin tehokkaasti.

Digitaalinen video skaalautuu varsin helposti. Sitä voidaan joko jakaa useaan eri paikkaan tai useille eri ihmisille. Tai samaa videota voidaan hyödyntää useampia kertoja. Videon tekeminen vaatii aina resursseja, joten on tärkeä miettiä, onko lopputulos skaalautuva. PRIMA-hankkeessa videoimme alan asiantuntijan haastattelun ja lisäsimme videoon pohdintatehtäviä, joita käsiteltiin lähiopetuksessa koko ryhmän kesken. Tätä samaa videota voidaan teoriassa hyödyntää niin kauan kuin ennen kuin käsiteltävät asiat vanhenevat. Toki tilanne ei korvaa sitä, että asiantuntija saataisiin luokkatilaan, mutta videolla saimme kiireisen asiantuntijan mietteet talteen ja useiden eri ryhmien käyttöön.

Jos haluamme hyödyntää puheviestintää, mutta haluamme vapauttaa opettajan/asiantuntijan tai opiskelijat ajan ja paikan ”kahleista”, on videoiden hyödyntäminen varsin hyvä vaihtoehto. PRIMA-hankkeessa tallensimme jokaisen esitettävän videon Moodle-alustalle, josta jokainen opiskelija pystyi katsomaan videot omien aikataulujensa mukaisesti.

Parhaimmillaan video paljastaa jotain, mitä ihmissilmällä ei pysty havaitsemaan. Se voi esim. avata kokonaan uuden kuvakulman tai vaikka hyödyntää kuvan hidastusta parempaa havainnointia varten. PRIMA-hankkeessa hyödynsimme videointia H2H-myyntitilannesimulaation jälkianalyysiin. Videoista pystyttiin huomaamaan asioita, joita yleisö ei huomannut live-tilanteessa sekä simulaatioon osallistujat pystyivät arvioimaan omaa toimintaansa tallenteen perusteella.

Video tekoon valmistautuminen on oppimistapahtuma vailla vertaa. Niin opiskelijalle kuin opettajalle. Jotta voit kuvata onnistuneen videon, tulee se valmistella huolella. Henkilökohtaisesti uskon, että tämä on yleisin syy miksi videoiden tekemistä pidetään haastavana. Jos et usko, niin tässä esimerkkihaaste: Kirjoita yhden minuutin mittainen esitelmä viimeksi lukemastasi kirjasta. Helppoa eikö? Kirjoittamisen voi aloittaa saman tien ja prosessin voi keskeyttää lukemattomia kertoja mm. prosessoidakseen tehtävää tai hakeakseen lisää tietoa. Entäpä jos sama pitäisi tehdä videolle? Jep, asia tule olla prosessoituna ja tiivistettynä ennen ensimmäistä ”REC” –nappulan painamista. Loistava oppimistilaisuus siis! Prima-hankkeessa opiskelijat kertoivat mm. omat oppimistavoitteensa videolla, joten opiskelijat pääsivät prosessoimaan ja tiivistämään ajatuksiaan sekä esittämään ne ”myyvässä” muodossa. Hieman kuin pitchauksessa, mikä tietysti sopi loistavasti myyntikoulutukseen.

Yhteenvetona voisi siis sanoa, että hyödynnä videoita, koska niistä on hyötyä. Älä siksi, että voit.

 

Sampo Kokkonen
Lehtori, tiimivalmentaja
Saimaan ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Taide ja teknologia Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to B2B-myyntikoulutus ja videoiden monipuolinen hyödyntäminen

  1. Päivitysilmoitus: Näkökulma: Videot tulevat – taas – Suunta – Etelä-Karjalan ammatillinen verkkolehti

Kommentointi on suljettu.