Ashika Karki muutti Intiasta Etelä-Karjalaan ja opiskelee metsäalalle

Pinnalla | Suomalainen luonto saa intialaislähtöiseltä Ashika Karkilta kehuja. Lappeenrannassa runsaat kaksi vuotta asunut nainen opiskelee metsäalaa, hänet palkittiin maahanmuuttajastipendillä.

Metsäluonto on Ashika Karkille mieluinen työympäristö. Kuva: Sampo

Metsäalaa Saimaan ammattiopisto Sampossa opiskeleva Ashika Karki, 37, sai valtakunnallisen 500 euron maahanmuuttajastipendin viime vuoden marraskuussa. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry jakoi yhteensä kuusi stipendiä eri puolilla Suomea, ja yksi niistä luovutettiin lappeenrantalaiselle Karkille.

Tulevan ammatin tulisi liittyä luontoon

Intiasta runsaat kaksi vuotta sitten muuttanut Ashika Karki tuli Lappeenrantaan lapsensa kanssa perheen isän perässä. Mies oli saanut täältä työpaikan vuotta aiemmin. Pariskunta ja heidän 11-vuotias poikansa viihtyvät hyvin Suomessa.

”Luonto on täällä parasta. Intiassa opiskelin kasvitiedettä ammattikorkeakoulussa ja halusin tulevan ammattinikin liittyvän luontoon”, kertoo Ashika Karki.

Karki kertoo metsäalan sopivan naisille hyvin, vaikka osa työstä onkin raskasta. Hän aloitti opinnot Sampon Ruokolahden yksikössä viime syksynä ja valmistuu metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi runsaan kahden vuoden kuluttua.

Hymyssä suin Karki vastaanotti maahanmuuttajastipendin. Kuva: Sampo

Sampon metsäalan koulutuspäällikkö, opettaja Esa Majander kehuu Ashika Karkin asennetta.

”Elämänmyönteisyys ja halu menestyä näkyvät Ashikan kaikessa toiminnassa. Vaikka haasteita riittää muun muassa metsäalan termeissä ja käsitteissä, hän on sopeutunut hyvin ryhmään. Ja tukea antavat tarvittaessa myös opiskelijakaverit.”

Rohkeasti suomen kieli haltuun

Majanderin mukaan Karki on omaksunut suomen kielen lyhyessä ajassa hyvin, mikä on myös osoitus naisen sinnikkyydestä. Ennen ammatillisia opintoja Ashika Karki kävi läpi kotoutumiskoulutuksen. Siellä opiskellaan suomea suomeksi reilun vuoden ajan.

”Kotokoulutus sisältää paljon myös yhteiskunnallista infoa Suomesta ja asuinpaikkakunnasta sekä työelämätietoa ja tietoteknisiä taitoja. Lisäksi siihen kuuluu työharjoittelujakso”, kertoo opettaja Raisa Tukiainen.

Hänkin kehuu Ashika Karkin asennetta ja rohkeutta:

”Ashika oli aina iloinen ja aktiivinen opiskelija, ja hän rohkeasti käytti suomea puheessaan heti alusta lähtien. Hänen kohdallaan voi hyvin korostaa motivaation merkitystä, sillä hän kiinnostui metsäalasta jo ensimmäisessä moduulissa ja opiskeli määrätietoisesti tavoitettaan kohden.”

Ulla Lieri
Viestintäkoordinaattori
Saimaan ammattiopisto Sampo

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.