Älykäs dosetti antaa lääkkeet oikeaan aikaan

Tutkimus & kehitys | Noin 30 Eksoten kotihoidon asiakasta käyttää parhaillaan Älykästä dosettia.

Kotihoidossa pyritään lisäämään asiakkaan ja hoitajan itsenäisyyttä tekniikkaa hyödyntämällä. Erillisen ohjelman kautta ohjattava automaattinen lääkeannostelija, Älykäs dosetti, on kokeilussa osassa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kotihoitoa.

Älykästä dosettia alettiin kehittää noin kaksi vuotta sitten. Dosetin kehittäjä Axitare Oy on kotimainen yritys, joka koostuu eri alojen ammattilaisesta.  Yhteistyö Eksoten kanssa on ollut tiivistä dosetin kehitystyön alusta asti. Kesällä 2018 toteutettu kliininen lääkelaitetutkimus toteutettiin Eksoten Itäisen kotihoidon alueella.

Huhtikuun loppuun asti kestävällä kokeilujaksolla älykkäät dosetit ovat käytössä kotihoidossa Imatran ja Ruokolahden sekä Lappeenrannassa Itäisen kotihoidon, Keskusta-eteläisen ja Keskusta-pohjoisen kotihoidon alueilla. Helmikuun lopulla laite on käytössä 30 asiakkaalla.

Asiakas ottaa lääkeannoksen älykkäästä dosetista, ja hoitaja valvoo samalla tilannetta etäyhteydellä. Kuva: Minttu Nikunen

Älykkäitä dosetteja käyttävät asiakkaat ovat valikoituneet kotihoidon hoitajien ammattitaitoisen arvion perusteella. Kokeilussa on mukana monenlaisia asiakkaita, joilla on erilaisia tarpeita ja haasteita. Asiakkaat ovat pääsääntöisesti oppineet helposti käyttämään älykästä dosettia ja pitävät sitä helppokäyttöisenä.

Älykäs dosetti mahdollistaa asiakkaalle itsenäisempää ja vapaampaa elämää, koska lääkkeet saa annostelijasta aina ennalta sovittuun aikaan. Asiakkaan ei täten tarvitse odottaa hoitajan saapumista saadakseen lääkkeet.

Lisäksi dosetista saa aina juuri oikean lääkeannoksen. Kun lääkehuolto toteutuu säännöllisesti, asiakkaan toimintakyky säilyy paremmin. Esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastava hyötyy säännöllisestä ja oikea-aikaisesta lääkehoidosta. Myös pitkäaikaisissa kiputiloissa säännöllisesti annostellut kipulääkkeet tuovat paremman hoitovasteen, mikä vaikuttaa myönteisesti asiakkaan arjessa selviämiseen.

Lääkehoidon turvallisuutta lisää lääkkeiden säilytys suljetussa laitteessa, joka antaa vain tarvittavan annoksen kerrallaan. Lääkeannostelijan saa auki vain työkalun avulla, ja avaamisesta lähtee aina hälytys hoitajalle.

Seurantaohjelmalla pystytään valvomaan lääkkeenottoa. Jos asiakkaalla jää lääke ottamatta, järjestelmä lähettää hälytyksen hoitajille, jotka toimivat etäsoittajina. Etäsoittajat ottavat yhteyden asiakkaaseen puhelimitse tai etäyhteyslaitetta käyttäen ja tarjoilevat lääkeannoksen järjestelmän avulla asiakkaalle valvotusti. Jos asiakasta ei tavoiteta, kotihoidon hoitajaa pyydetään käymään asiakkaan luona ja varmistamaan, että asiakkaalla on kaikki hyvin.

Kotihoidossa työskenteleville hoitajille älykäs dosetti antaa työpäivän suunnitteluun lisäjoustoa. Kotihoidossa kiireisintä aikaa ovat aamuvuoron ensimmäiset tunnit ja iltavuorossa alkuillan tunnit. Kun dosetti antaa asiakkaalle lääkeannoksen sovittuna aikana, hoitajalle jää mahdollisuus mennä asiakkaan luokse kiireettömämpänä ajankohtana. Hoitaja voi luottaa lääkehoidon tarkoituksen mukaiseen toteutumiseen.

Sairaanhoitaja asettaa lääkeannoksia kahdeksi viikoksi älykkääseen dosettiin. Kuva: Minttu Nikunen

Mella Kuosa
Sairaanhoitaja YAMK
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote

Minttu Nikunen
Sairaanhoitaja
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote

Kategoria(t): Terveys ja hyvinvointi Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.