Alustatalous muuttaa perinteisiä liiketoiminnan malleja

kuva: Saimaan ammattikorkeakoulu

Alustataloudesta on muodostunut viime vuosien aikana nopeimmin kasvava liiketoiminnan malli maailman mittakaavassa. Digitaalisia alustoja hyödyntävä yritystoiminta muuttaa radikaalisti yritysten mahdollisuuksia uudistua ja menestyä.

Mitä alustatalous oikein on?

Alustataloudella tarkoitetaan liiketoimintaa, joka hyödyntää valmiita digitaalisia alustoja, palveluja sekä niihin kerättyä dataa ja sisältöä. Alustatalouden keskiössä on tekninen ratkaisu, josta muodostuu liiketoiminnan ekosysteemi. Erilaisiin alustoihin liitetyt tietotekniset ratkaisut ovat kehittyneet liiketoimintaa avustavista ohjelmistokokonaisuuksista koko operatiivisen liiketoiminnan moottoriksi.

Alustatalous on muuttanut liiketoimintaa todella merkittävällä tavalla. Esimerkiksi Airbnb on maailman suurin majoitusta tarjoava toimija, vaikka se ei yrityksenä omista yhtään hotellia. Uber puolestaan kuljettaa miljoonia taksiasiakkaita päivittäin ilman ainuttakaan omaa autoa. Kiinalainen Alibaba on maailman suurin verkkokauppakauppa ilman omia tuotteita. Ja Facebook on maailman suosituin sisältöyhtiö, käytännössä ilman omaa sisällöntuotantoa.

Alustatalous käytännössä

Selkeimmät esimerkit alustatalouteen perustuvasta liiketoiminnasta ovat Google ja Amazon. Google tarjoaa Internetin käyttäjille lukuisia ilmaisia palveluja, joiden avulla ihmiset voivat esimerkiksi hakea tietoa, tuottaa online-asiakirjoja, tallentaa tietoa, kääntää vieraskielisiä sisältöjä jne. Kaikkien näiden palvelujen ansiosta Google maailman käytetyin verkkopalvelujen joukko, jolla on miljardeja loppukäyttäjiä päivittäin. Googlen palveluja käyttäessään loppukäyttäjä jättää itsestään tietoja, jotka Google tallentaa omiin tietovarantoihinsa. Nämä kerätyt tiedot muuttuvat Googlen tietovarannossa resurssiksi, jonka avulla Google toteuttaa omaa liiketoimintaansa (esimerkiksi yrityksille tarjottavat markkinointipalvelut) sekä mahdollistaa muiden yritysten liiketoiminnan toteutumisen digitaalisten alustojen avulla.

Amazon puolestaan tarjoaa verkkokauppaympäristöä ja liiketoiminnan mahdollistavaa palvelukokonaisuutta. Massiivisena verkkokauppana Amazon kerää päivittäin satoja miljoonia asiakkaita ympäri maailmaa, joille verkkokauppa-alustaa hyödyntävät yritykset voivat tarjota tuotteitaan. Hyödyntäessään Amazonin verkkokauppa-alustaa yritys saa myös erittäin merkittävän potentiaalisten asiakkaiden virran.

Esimerkkejä alustatalouden hyödyntämisestä on lukuisia ja alustatalouden merkityksen kasvun myötä syntyy koko ajan uusia liikeideoita ja palvelumuotoja.

Miten alustatalous muuttaa pk-yrityksen liiketoimintaa?

Alustatalous tarjoaa suuria mahdollisuuksia pk-yrityksille kehittää omaa liiketoimintaansa. Alustatalouden myötä pienen yrityksen on mahdollista nousta kansainväliselle tasolle ilman merkittäviä investointeja. Menestyvä alustatalouden hyödyntäminen edellyttää kuitenkin uudenlaista strategiaa, osaamista ja ennen kaikkea uudenlaista liiketoiminnan johtamista yrityksen kaikilla osa-alueilla.

Merkittävin asia alustatalouden hyödyntämisessä pk-yrityksissä on tiedostaa sen vaikutukset tuotteiden ja palvelujen perinteisiin arvoketjuihin. Alustatalous muuttaa tuottamisen ja toimittamisen arvoketjuja. Se antaa esimerkiksi tuotteiden valmistajille mahdollisuuden tavoittaa loppuasiakkaat suoraan ilman välitoimijoita. Nopeasti ajateltuna tuotteiden ja palvelujen loppuhinnanmuodostus siis muuttuu. On kuitenkin muistettava, että liiketoiminnassa voi harvoin oikaista. Tuottajan siirtyminen suoramyyjän rooliin edellyttää uusien toimintojen omaksumista, osaamisen kehittämistä sekä uusien yhteistyöverkostojen ja –mallien hyödyntämistä.

Tämän vuoksi on tärkeää, että voimme jatkossa kouluttaa alustatalouden periaatteet osaavia liiketoiminnan osaajia. Alustatalous on tullut jäädäkseen. On kuitenkin varmaa, että alustatalous muuttuu ja kehittyy koko ajan, myös tulevaisuudessa. Siksi koulutusorganisaatioiden sekä yritysten on panostettava osaamisen kehittymiseen.

 

Mika Tonder
Lehtori, johtaminen
Saimaan Ammattikorkeakoulu
Liiketalouden yksikkö

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.