Aina kaikki ei todellakaan mene niin kuin Strömsössä, mutta siitäkin voi selvitä.

Näkökulma | Nopea toiminta, ketteryys ja luova ajattelu voivat pelastaa vaikeassa tilanteessa. Tilanteiden muuttuessa on helpompaa reagoida nopeasti, mikäli on pohtinut vaihtoehtoja jo etukäteen. Tähän pohdintaan on saatavissa apua, jota kannattaa hyödyntää. 

(Työ)elämämme mullistui äkisti ja me mukauduimme muutokseen nopeasti. Kuva: Marjut Villanen

Koronavirus iski vauhdilla ja voimakkaasti. Emme osanneet varautua siihen, vaikka kuulimme selkeitä varoituksia Kiinasta ja Italiasta.

Virusepidemian laajentuessa nopeasti monia toimintoja jouduttiin perumaan, siirtämään tai muokkaamaan uudelleen. Yrittäjät laittoivat luovuutensa koetukselle pyrkiessään pelastamaan sen, mikä oli pelastettavissa. Tuotantolaitoksissa tehtiin pikaisia muutoksia tuotantoon ja ravintolat miettivät keinoja, joiden avulla toimintaa voidaan jatkaa edes osittain koronakaranteenin ajan. Liikunta- ja hyvinvointipalveluja siirrettiin nettiin.

Aina ei valitettavasti ole mahdollista selvitä tilanteesta voittajana. Kuitenkin myös haastava, lähes mahdoton tilanne, voi lopulta muuttua uudeksi mahdollisuudeksi nopean toiminnan ja luovan ajattelun sekä joustavan työskentelyn avulla.

Moni yrittäjä on kääntänyt koronasta aiheutuneen haasteen uudeksi mahdollisuudeksi. Myös se nopeus, jolla Suomessa ja lähes koko läntisessä maailmassa tehtiin digiloikka, antaa uskoa kriisistä selviämiseen.

Hyödynnä tämä haastava aika tulevaisuuden suunnitteluun!

Kaikkiin ulkoapäin tuleviin yllätyksiin ja haasteisiin on mahdotonta varautua ennalta, ja aina paraskaan varautuminen ei takaa onnistumista. Kuitenkin ketteryys ja luova ajattelu voivat pelastaa täydeltä katastrofilta ja kannatella yritystoimintaa sen ajan, että tilanne normalisoituu.

Odotellessamme nyt koronaviruksen laantumista, on kaiken hämmennyksen keskellä hyvä keskittyä myös pohtimaan oman yrityksen ketteryyttä vastata ulkoisiin uhkiin ja mahdollisuuksiin, sekä löytää uusia tuotteita ja toimintatapoja. Tulevaisuus on hyvin todennäköisesti erilainen kuin se tilanne, jossa vielä hetki sitten olimme. Koronan jälkeen meillä on vastassamme muitakin haasteita, eikä pienimpänä niistä ilmastonmuutos. Tuttu on turvallista, mutta varautuminen uuteen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, jotta emme joutuisi jälleen yllätetyiksi.

Yhdessä innovaatiotoimintaa kasvattamaan

Yrittäjän ei tarvitse jäädä yksin pohtimaan yrityksensä tulevaisuutta. Yritysten tueksi on olemassa verkostoja ja alueen korkeakoulut tarjoavat omia palvelujaan. Myös monet projektit on suunniteltu tukemaan yritysten toimintaa. Yksi tällainen on TwinInno.

TwinInno auttaa yrityksiä innovaatiotoiminnassa Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä. Kuva: Marjut Villanen

TwinInno pyrkii löytämään uusia tapoja helpottaa yritysten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä. Näitä toimintatapoja testataan tosielämän tarpeilla, järjestämällä yrityksille mm. työpajoja, innovointiapua ja erilaisia kokeiluja. Samalla, kun projektissa kehitetään yritysten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä, tuetaan siinä myös pk-yritysten innovaatioprosesseja.

Kumppaneiksi haetaan yrityksiä erityisesti kiertotalouden, muotoilun ja hyvinvoinnin palveluinnovaatioiden aloilta. Projektin rahoitus tulee EAKR-ohjelmasta ja sen toimintaan osallistuminen on yrityksille täysin maksutonta.

Innovaatiot, yritykset ja alueet kasvuun

Yritysten ja korkeakoulujen vahvaa yhteistyötä tarvitaan. Yhdessä voimme paremmin ja joustavammin vastata sekä alueen yritysten tarpeisiin että ulkoapäin tuleviin haasteisiin ja samalla pysyä kilpailukykyisinä. Myös alueiden kannalta vahva ja toimiva yhteistyö on tärkeää.

Yhteinen tulevaisuutemme on sitä tukevammalla pohjalla, mitä paremmin pystymme hyödyntämään toistemme osaamista ja tarjontaa.  Uusien innovaatioiden avulla olemme paremmin varautuneita uhkiin ja pystymme vastaamaan tuleviin mahdollisuuksiin. Ennakoivasti kannattaakin miettiä uusia tuotteita ja palveluja, muotoilla entisiä, sekä pohtia tulevaisuuden ratkaisuja nykyiseen toimintaan. Tervetuloa siis mukaan innovoimaan tulevaisuutta!

Sinua ja yritystäsi varten –  www.twininno.fi

 

Marjut Villanen
TKI-asiantuntija
LAB-ammattikorkeakoulu

Kategoria(t): Talous ja työelämä Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.